Planul pentru implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană

Planul pentru implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, aprobat de Parlament

Corina Bezer

Planul prevede acțiuni precum dialogul politic și reformele, cooperarea în domeniile politicii externe, securității și economiei, , justiție, politica socială și egalitatea de șanse, ocuparea forței de muncă și  gestionarea finanțelor publice. Speakerul Parlamentului, Andrian Candu, a declarat că acest document reprezintă un extras dintr-un plan pe trei ani, agreat cu Uniunea Europeană. Actul conține 111 acțiuni, instituțiile responsabile, dar și termenele de implementare.

„Planul este structurat ca subiecte sau prevederi ale Acordului de Asociere, măsurile care sunt a fi implementate, inclusiv referinţa la directivele europene, indicatorii de performanţă, instituţia responsabilă din cadrul Guvernului sau din afara Guvernului dacă este o instituţie independentă, termeni de realizare şi comisia sesizată în fond care urmează să fie realizat luând în considerare domeniul de responsabilitate”, a declarat Andrian Candu, președintele Parlamentului.

În acelaşi timp, în debutul primei ședințe din sesiunea de primăvara a Parlamentului, în premieră, Imnul de Stat al Republicii Moldova a fost interpretat de corul Liceului republican de muzică ”Ciprian Porumbescu” din capitală.

Parlamentul Republicii Moldova

Prin aprobarea Programului legislativ, Parlamentul recunoaște oportunitățile oferite de Acordul de Asociere, precum și rolul Legislativului în transpunerea angajamentelor asumate și în asigurarea unei implementări structurate și coerente.