De Ultimă Oră

(VIDEO) Tensiuni în Orientul Mijlociu. Peste 300 de drone au fost lansate de Iran noaptea trecută asupra Israelului. Reacția comunității internaționale

Iranul a atacat Israelul cu peste 300 de drone și rachete, a anunțat armata israeliană, precizând că 99% dintre ele au fost interceptate și au existat d…

Actualizat acum 21 de ore

Preşedintele în exerciţiu al OSCE

Preşedintele în exerciţiu al OSCE, Sebastian Kurz: „Un scop central al OSCE este soluţionarea conflictului transnistrean”

Corina Bezer

În context, Premierul a menţionat că vizita noului Preşedinte în exerciţiu al OSCE la Chişnău  este o posibilitate unică pentru a discuta agenda comună pentru anul 2017 privind desfăşurarea procesului de reglementare a conflictului transnistrean.  „Este important că nivelul de încredere între părți a crescut, s-au semnat unele documente și că sunt premize favorabile pentru continuarea discuțiilor”, a declarat Pavel Filip.

Totodată, Prim-ministrul a spus că anul 2017 va fi unul mai consistent în evenimente în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană, inclusiv prin intensificarea reuniunilor în formatele „5+2” şi „1+1”. „A sosit momentul să demarăm discuţiile pe chestiuni politice din „coşul trei” al agendei de negocieri în formatul „5+2”, ceea ce numim noi politica paşilor mici. Măsurile de întărire a încrederii trebuie să aibă ca finalitate soluţionarea problemei transnistrene şi reunificarea celor două maluri ale Nistrului”, a conchis Pavel Filip.

În acelaşi timp, Preşedintele în exerciţiu al OSCE a subliniat că susţine abordarea de reglementare a conflictului transnistrean orientată spre ameliorarea nivelului de viaţă al cetăţenilor din regiune. „Vom încerca să contribuim la dezamorsarea conflictelor nesoluţionate. Un scop central al OSCE este soluţionarea conflictului transnistrean, ţinând cont de principiul suveranităţii şi integrităţii teritoriale al Republicii Moldova, în corelare cu un statut special acordat regiunii transnistrene”, a spus Sebastian Kurz.

Preşedintele în exerciţiu al OSCE, Sebastian Kurz

De asemenea, oficialii s-au referit la relaţiile bilaterale dintre Republica Moldova şi Austria. În context, Premierul a transmis mulţumiri autorităţilor de la Viena pentru asistenţa oferită ţării noastre în domenii precum: buna guvernare, consolidarea capacităţilor instituţionale, învăţământul profesional şi aprovizionarea populaţiei cu apă. „În Republica Moldova activează deja 50 de întreprinderi cu capital austriac. Îi invit şi pe alţi investitori să urmeze acest exemplu. Moldova este gata pentru investiții austriece importante”, a accentuat Pavel Filip.

La rândul său, Ministrul Afacerilor Externe al Austriei a felicitat Guvernul Republicii Moldova pentru reformele lansate. „Sunt recunoscător pentru relaţiile bilaterale bune pe care le avem şi sunt convins că deschiderea Ambasadei Austriei la Chişinău este un pas important pentru o cooperare şi mai puternică, inclusiv la nivel economic”, a declarat oficialul austriac.

Preşedintele în exerciţiu al OSCE, Sebastian Kurz