(VIDEO) Preşedintele Letoniei la Chişinău: Vom primi 500 de refugiaţi ucraineni, 30 dintre ei vor merge spre Riga, împreună cu mine

Victoria Muntean

Preşedintele Letoniei, Egils Levits, se află într-o vizită oficială în Republica Moldova şi a anunţat că ţara sa va ajuta autorităţile de la Chişinău să facă faţă crizei umanitare. Letonia va primi 500 de refugiaţi ucraineni iar 30 de refuguiaţi vor pleca chiar azi, cu avionul prezidenţial.

Felicităm Moldova pentru reacția imediata de a găzdui peste 96 de mii de refugiați ucraineni. Am fost de acord sa realocăm 500 de refugiați ajunși din Moldova, să-i aducem în Letonia, 30 dintre ei chiar acuma vor pleca împreună cu mine și delegația mea. Letonia a alocat o contribuţie pentru planul de răspuns regional pentru refugiaţi şi pentru activităţile UNICEF din Republica Moldova, dar suplimentar a fost oferită şi finanţare bilaterală pentru a sprijini eforturile de a ajuta refugiaţii.”, a vorbit Președintele Republicii Letonia, Egils Levits.

Totodată, Maia Sandu preşedintele Republcii Moldova, a adăugat: „Apreciez faptul ca Letonia a acceptat sa primeasca 500 de refugiati ucraineni din R. Moldova. Mulţumim şi pentru ajutorul umanitar transportat astăzi la Chişinau. Stimate, domnule preşedinte, este clar că războiul din Ucraian va afectat mult Moldova. S-au oprti importurile şi exporturile către pieţele din est, deschiderea pieţei Letoniei pentru produsele moldoveneşti ar reprezenta un ajutor direct pentru antrepreborii din Moldova. În acest context suntem recunoscători pentru decizia guvernului dumneavoastră de  permite tranzitul transportului rutier de marfurilor fara acte permissive, până la sfârşitul lunii iunie.”

 

La 21 și 22 martie, țara noastră a fost vizitată de încă doi președinți. Mai exact, este vorba de președintele Poloniei, Andrzej Duda, și cu reședintele Confederației Elvețiene, Ignazio Cassis.

Iar la 17 martie curent, președintele Estoniei, Alar Karis a venit într-o vizită oficială la Chișinău, cu ocazia aniversării a 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre R. Moldova și Estonia.