Alexandru Tănase

Prima înfrângere pentru Igor Dodon// Preşedintele este OBLIGAT să numească miniştrii propuşi de Guvern

Corina Bezer

Potrivit forului constituțional, preşedintele nu poate refuza numirea în funcție a unui ministru dacă acesta a fost propus repetat de către prim-ministru. Decretul de numire trebuie semnat în termen ce nu depășește 14 zile. „Preşedintele Republicii Moldova poate refuza o singură dată, motivat, propunerea prim-ministrului cu privire la numirea unei persoane în funcţia vacantă de ministru. La rândul său, primul-ministru poate face o altă propunere preşedintelui sau reitera aceeaşi candidatură pentru funcţia de ministru, pe care preşedintele este obligat să o numească”, a declarat Alexandru Tănase, preşedintele Curţii Constituţionale. 

De asemenea, magistrații Înaltei Curți au stabilit că voința politică a președintelui nu poate constitui o sursă de blocaj instituțional, pe de o parte, și nu poate anula, pe de altă parte, competențele prim-ministrului. „Neexercitarea atribuţiilor constituţionale de către preşedintele Republicii Moldova ar conduce, în acest caz, la încălcarea principiului separaţiei şi colaborării puterilor în stat”, a adăugat Alexandru Tănase.

În acelaşi timp, liberalii salută decizia Curţii Constituţionale şi speră ca pe viitor preşedintele Dodon să respecte Constituţia. „Vrem să mulţumim Înaltei Curţi că s-a pronunţat într-un termen atât de restrâns asupra sesizării care noi, fracţiunea Partidului Liberal, am înaintat-o Curţii Constituţionale şi vrem să salutăm această hotărâre”, a declarat Ion Casian, deputat PL.

În acelaşi timp, președintele Igor Dodon lasă să se înțeleagă că nu se va conforma deciziei de astăzi a Curții Constituționale. Mai mult, el declară că mai degrabă ar convoca un referendum, decât să se supună unor hotărâri ale actualei majorități parlamentare.

După demiterea lui Anatol Șalaru, liberalii au anunțat că actualul ministru al Mediului, Valeriu Munteanu, este cadidatul oficial al partidului pentru șefia Ministerului Apărării. În același timp, președintele Igor Dodon a menționat în repetate rânduri că nu agreează această candidatură, invocând faptul că Munteanu promovează valorile unioniste și nu este o persoană care vine din domeniul apărării și securității.