Procurorii cer arestarea preventivă a lui Igor Dodon și a cumnatului său pentru 30 de zile

Ala Găină

Procurorii anticorupție din Republica Moldova au cerut miercuri mandate de arest preventiv, pe un termen de 30 de zile, pentru fostul președinte Igor Dodon și cumnatul acestuia. Ambii au fost reținuți marți timp de 72 de ore în urma perchezițiilor făcute de procurori.

„Instanța de judecată sesizată urmează să stabilească data și ora examinării demersurilor”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale, Mariana Cherpec.

Marţi, Igor Dodon, suspectat de trădare şi corupţie, a fost reținut pentru 72 de ore, după ce au fost efectuate percheziții la domiciliul şi la birourile fostului preşedinte al Republicii Moldova. Aproximativ jumătate de milion de lei moldovenești și zeci de mii de euro au fost găsiți de procurori acasă la fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, și la rudele lui.

Anchetatorii îl suspectează pe Dodon că a primit în 2019 bani din partea lui Vlad Plahotniuc, care de atunci a fugit din Republica Moldova şi este vizat de sancţiuni americane.

Marți seara, Dodon a transmis primul mesaj după ce a fost reținut pentru 72 de ore, prin intermediul avocaților săi. El acuză actuala guvernare că ar sta în spatele reținerii sale, menționând că va rezista. Acesta a mai spus că înțelege „graba cu care guvernarea a decis să îl ancheteze și să îl rețină”.