Traian

PSRM tună și fulgeră! Cere declararea lui Traian Băsescu persona non-grata

Corina Bezer

Într-o declarație făcută publică astăzi, PSRM susține că actuala guvernare ar dori „lichidarea statalității” R. Moldova și cere declararea fostului președinte al României, Traian Băsescu, persona non grata în R. Moldova.

„Considerăm că această inițiativă este o nouă acțiune de ofensivă a elitei de la conducere față de statalitatea Republicii Moldova. Această inițiativă, exprimată de speakerul Parlamentului din partea PDM, Andrian Candu, a fost susținută de două partide de dreapta pseudo-opoziționiste – PLDM și PL. Este o renaștere a „Alianței pentru Integrare Europeană”, într-un nou format. Anume pentru reconstituirea aceastei coaliții anti-populare și anti-statale a îndemnat ex-președintele României, Traian Băsescu, care nu-și ascunde convingerile unioniste. Astăzi, nimeni nu are nicio îndoială că scopul final al acestei inițiative este lichidarea Moldovei în anul 2018. Deși a devenit evident că Republica Moldova nu poate adera la UE chiar și în viitorul îndepărtat, proiectul de unificare cu România, care prevede „eurointegrarea prin ușa din spate”, a devenit planul de bază al grupului de la guvernare. În special, este ofensatoare promovarea acestei initiative anume astăzi, în ajunul aniversării a 100 de ani a Republicii Democratice Moldovenești, care a fost nimicită în mod barbar de trupele ocupante române”, se arată în declarația PSRM.

PSRM reiterează sprijinul pentru poziția președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, privind reintroducerea în școli a „Istoriei Moldovei”. „Copiii noștri trebuie să studieze istoria Patriei lor, nu a unui stat străin”, susțin socialiștii.

Totodată, formațiunea îndeamnă toate forțele patriotice să creeze un front comun pentru apărarea statalității Republicii Moldova și a identității „poporului moldovenesc”.

Amintim că prin decizia președintelui Igor Dodon, lui Traian Băsescu i-a fost retrasă cetățenia Republicii Moldova, iar cazul este disputat acum în justiție. Traian Băsescu și soția sa, Maria Băsescu, au primit cetățenia Republicii Moldova printr-un decret semnat în acest sens de către fostul președinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti.