Reacția lui Lupu după ce Alaiba i-a cerut demisia

Reacția lui Marian Lupu după ce Alaiba i-a cerut demisia

Victoria Muntean

După ce s-a bucurat, o săptămână în urmă, că a fost înregistrat proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi, Marian Lupu își schimbă poziția.

„În ședința Guvernului urma să fie aprobat avizul pozitiv la proiectul 165 privind restabilirea independenței bugetare a Curții. În ultimul moment, însă, acesta este înlocuit cu avizul (evident pozitiv) la alt proiect, inițiat chiar ieri, care propune tocmai inversul: lichidarea totală a independenței funcționale și operaționale a Curții de Conturi și subordonarea ei directă politicului.

Dincolo de nonsensul profesional al acestui proiect, el sfidează violent sistemul de standarde internaționale ale auditului public extern, iar Moldova are angajamente oficiale de respectare a acestora în cadrul INTOSAI și EUROSAI. În special mă refer la încălcarea a cel puțin 2 din cele 4 standarde fundamentale: ISSAI 1 (Declarația de la Lima) și ISSAI 10 – Declarația de la Mexic privind independența ISA”, a scris Marian Lupu, pe pagina sa de Facebook.

Dumitru Alaiba a înregistrat un proiect de lege cu privire la modificarea Legii privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi, cu scopul de a „elibera” această instituție. Deputatul ACUM a motivat că Marian Lupu trebuie să plece pentru că „a fost numit urmare a unui concurs formal”, dar și pentru că acum este responsabil să verifice modul în care fosta guvernare a cheltuit banii, fiind respectiv într-un eventual conflict de interese.