România şi Republica Moldova au semnat un protocol în domeniul educaţiei

România şi Republica Moldova au semnat un protocol în domeniul educaţiei

Corina Bezer

În cadrul protocolului de colaborare cu România, s-au stabilit principalele obiective de dezoltare a educaţiei din ambele state româneşti. Astfel, în premieră, studenţii din Republica Moldova vor putea aplica la studii de masterat în România, după ce au finisat licenţa. În acelaşi timp, Republica Moldova va primi încă 100 de microbuze școlare pentru transportarea elevilor la școli și 3 milioane de euro pentru reconstruirea a încă 80 de grădinițe.

„Prezentul protocol creează un cadrul legal pentru susţinerea de către România a procesului de reformă a sistemului de învăţământ din Republica Moldova. Noutatea numărul unu este faptul că acordul prevede posibilitatea ca studenţii instituţiilor de învăţământ superior din RM să poată obţine burse de masterat în România”, a afirmat Corina Fusu, ministrul Educaţiei din Republica Moldova. 

La rândul său, Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, a declarat că acordul încheiat între cele două state româneşti reprezintă o dovadă în plus a susținerii dezvoltării Republicii Moldova în toate domeniile.

„România este extrem de prezentă în sfera educaţiei din Republica Moldova, iar colaborarea dintre cele două state este foarte dinamică la toate nivelurile: finanţarea pentru instituţiile preşcolare, microbuzele, bursele oferite studenţilor reprezintă toate exemple concrete”, a reiterat Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă.

Documentul mai stipulează organizarea a circa 400 de stagii de formare continuă în România pentru cadrele didactice din Republica Moldova, organizarea taberelor de vară pentru elevi în instituțiile de învățămînt din România, precum şi creșterea numărului de burse pentru unele specialități.

yyy

aaa