Tiraspol

Se încing spiritele între Chișinău și Tiraspol// Transnistria este împotriva punctului comun de control moldo-ucrainean la Cuciurgan

Corina Bezer

Astăzi s-a desfășurat o nouă întrevedere a negociatorilor politici din partea Chișinăului și Tiraspolului, dar părțile nu au putut ajunge la un numitor comun în privința celor mai disputate chestiuni. Gheorghe Bălan, reprezentantul politic din partea Chișinăului, a declarat că informațiile cu privire la îngrădirea posibilităților și drepturilor populației din stânga Nistrului nu sunt altceva decât speculații și manipulări și că orice persoană care locuiește în regiunea transnistreană se bucură de toate drepturile ca și toți cetățenii Republicii Moldova.

„Ceea ce se spune, că vor fi create impedimente, probleme în regiunea transnistreană, vă asigur că sunt speculaţii şi minciuni, pentru că, la momentul de faţă, locuitorii din regiunea transnistreană beneficiază de toate libertăţile de circulaţie de care beneficiază şi restul locuitorilor din ţară”, a declarat vice-premierul pentru reintegrare, Gheorghe Bălan.

Potrivit lui Ignatiev, planurile de instalare a punctului comun de control la Cuciurgan, pe segmentul transnistrean al frontierei Republicii Moldova cu Ucraina, sunt considerate de Tiraspol ca fiind „distructive”.

„Noi considerăm că aceasta este cea mai serioasă provocare şi ameninţare a procesului de negocieri în formatul 5+2. Noi vom informa toţi participanţii la negocieri că avem nevoie de timp pentru a analiza propunerile Chişinăului şi situaţia dată”, a afirmat reprezentantul Tiraspolului în procesul de reglementare transnistreană Vitalii Ignatiev.

„La momentul de faţă avem anumite informaţii şi declaraţii din regiunea transnistreană, care sunt orientate anume pentru a induce populaţia în eroare şi se referă nemijlocit că, uite domnule, o să fie probleme ale populaţiei din regiunea transnistreană. La momentul de faţă locuitorii din regiunea transnistreană circulă bine mersi prin zona de securitate, prin punctele vamale interne controlate de Chişinău”, a mai declarat Bălan.

Părțile au poziții diferite și în privința negocierilor privind identificarea unui statut pentru regiunea transnistreană, Tiraspolul opunându-se acestor discuții.