De Ultimă Oră

(VIDEO) Krasnoselski: Suntem de acord ca gazul în Transnistria să fie livrat de Moldovagaz, suntem gata să plătim

Vadim Krasnoselski, liderul separatist al regiunii transnistrene, a spus că „Transnistria este de acord și salută dorința de livrare a gazului din parte…

Actualizat acum 3 ore

Șefii de la Armată

Șefii de la Armată, SIS și MAI au participat la elogierea armatei sovietice la Ambasada Rusiei

Victoria Muntean

Pe pagina Ambasadei Federației Ruse au fost publicate mai multe fotografii de la eveniment. Din acestea se poate observa că misiunea diplomatică i-a avut în calitate de invitați pe Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, ministrul Apărării, Victor Gaiciuc, dar și multe alte persoane din structurile statului, toate afiliate Partidului Socialiștilor. La eveniment și-au făcut apariția și șefi ai administrației separatiste de la Tiraspol, precum Victor Ignatiev și Oleg Beleakov. 

Unul dintre participanți este Igor Gorgan – șeful Marelui Stat Major al Ministerului Apărării. Tot acolo au fost văzuți șeful adjunct al Serviciului de Informații și Securitate, Artur Gumeniuc, șeful adjunct al Serviciului Protecție și Pază de Stat, Petru Corduneanu, și șeful Inspectoratului General de Carabinieri, Ștefan Pavlov.

Totodată, la eveniment au mai luat parte secretarul general al Guvernului, Liliana Iaconi, și secretarul general al Parlamentului, Adrian Albu.

Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, secretarul CEC, Maxim Lebedinschi, precum și deputatul PSRM, Andrian Lebedinschi, au fost, la fel, nelipsiți de la ambasada Rusiei.

Amintim că și Igor Dodon a declarat ieri că „sărbătorește” ziua de 23 februarie, zi în care, așa cum spune el, sunt cinstiți „militarii care au purtat uniforma Armatei Sovietice”.

În primul rând, ne întrebăm despre care „țară” și care „popor” vorbește Dodon, atunci când spune „aflați în slujba țării” și „de a servi poporului”?; Armata Sovietică fiind numele părții principale a Forțelor Armate Sovietice a Uniunii Sovietice între anii 1946 și 1992.

De menționat este că militarii gărzii sovietice/ruse în războiul din Transnistria din 1992, la fel, mai purtau „uniforma Armatei Sovietice”. Aceștia făceau parte din Armata a 14-a de gardă sovietică, creată ca unitate a Armatei Sovietice în circa 1956 din Corpul al 10-lea pușcași de Gardă „Budapesta”, anterior parte a Districtului Militar Odesa, având cartierul general la Chișinău.

Dodon mai adaugă  că „este o mândrie pentru el, ca președinte al R. Moldova, să se adreseze tuturor bărbaților, mai cu seamă, celor care au purtat însemnele militare sovietice și să mulțumească veteranilor pentru că au răspuns chemării Patriei”. 

Totodată, Igor Dodon aduce recunoștință armatei, care, în 1940, a ocupat teritorii românești. Doar o mică parte a populației Basarabiei și Bucovinei a întâmpinat anexarea sovietică cu sentiment pozitiv. În zilele de după 28 iunie 1940, în localitățile mai importante și în unele din gările unde se adunau refugiații pentru evacuare au avut loc incidente antiromânești și prosovietice.

Același președinte Dodon aduce recunoștință armatei care a creat o situație dezastruoasă de la finalul războiului II mondial, o situație în urma căreia în Basarabia și Bucovina de nord au pierit aproximativ 298.000 de locuitori.

Astăzi, politica lui Dodon răspunde unei nostalgii pentru Uniunea Sovietică, marcând astfel de zile ca 23 februarie, lucru care face parte din politica lui de deznaționalizare.