Sergiu Cioclea

Sergiu Cioclea, noul guvernator al BNM: „Cetățenia română este una de suflet”

Corina Bezer

„Cetățenia română este o redobândire. Este o cetățenie de suflet. Nu am nici pașaport, nici buletin de identitate. Nu am folosit această cetățenie. A fost un demers familial. Pentru cea franceză, eu am așteptat până în 2009 și am cerut-o și am obținut-o. Mă simțeam bine în Franța și nu credeam că o să ajung în fața voastră”, a explicat Cioclea.

Sergiu Cioclea a primit vot de încredere din partea Parlamentului, fiind desemnat guvernator al Băncii Naționale a Moldovei.

El a fost votat de către 61 de deputați PD, PL, PLDM și neafiliați. Cioclea va prelua atribuțiile funcției doar de la 11 aprilie, la cererea sa. El a solicitat acest lucru motivând prin faptul că „până atunci are nevoie de timp pentru a-și rezolva anumite probleme”.

„Sunt convins că experiența pe care o am este de mare folos. Eu aș vrea să fiu guvernatorul unui nou sistem bancar. Pe timpul dlui Voronin am avut ocazia să atrag un investitor mare care a fost susținut de conducerea politică de pe vremuri. Deci scopul meu este ca la sfârșitul mandatului să avem un sistem bancar modernizat. Stiu că mandatul va fi afectat de puterea leului, dar nu vreau să merg în Europa ca reprezentant al celei mai sărace țări”, a mai declarat Cioclea.  

Amintim că Sergiu Cioclea are 42 de ani și și-a făcut studiile și a muncit în Franța în ultimii aproape 20 de ani. Este economist specializat pe Piețele Emergente, în special din Europa Centrală și de Est, Rusia, CSI și Turcia.