Siegfried Mureșan

Siegfried Mureșan: „Dorim ca asistența pentru R. Moldova să ajungă cât mai curând”

Corina Bezer

Potrivit lui Mureșan, delegația europarlamentarilor a avut scopul să evalueze impactul fondurilor europene alocate Republicii Moldova. Dorim să ajutăm Republica Moldova și vrem ca asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro să ajungă cât de curând. Noi am creat condițiile la nivelul Parlamentului European ca banii să vină cât de curând. La nivel tehnic, trebuie îndeplinite condiționalitățile”, a declarat Siegfried Mureșan în cadrul unei conferințe de presă.

Europarlamentarul spune că toți banii alocați de Uniunea Europeană au scopul primordial de a îmbunătăți viața cetățenilor din Republica Moldova, enumerând mai multe localități pe care le-a vizitat în ultimele zile în care UE a realizat proiecte de succes.

Printre proiectele de succes ale Uniunii Europene se numără centrul medical de la Varnița, reparat și dotat pe bani europeni – 180 de mii de euro, în cadrul căruia sunt tratate anual în condiții moderne 12 mii de persoane de pe ambele maluri ale Nistrului, dar și reparația școlii din localitate cu 162 de mii de euro. Totodată, UE a investit peste 12 milioane de euro pentru sisteme moderne de încălzire pe biomasă în instituțiile publice, 518 mii dintre care au mers în raionul Hâncești unde 10 mii de persoane au parte de „încălzire de secol 21”. Investiții europene au fost făcute și la Inspectoratul General al Poliției, unde au fost alocate 4,4 milioane de euro pentru tehnologii de ultimă generație în vederea acumulării de probe care pot duce mai ușor la identificarea infractorilor, descoperirii banilor și actelor false etc. și contribui, astfel, la siguranța cetățenilor.