Siegfried Mureșan

Siegfried Mureșan: La nivelul UE este necesară desemnarea unui Înalt Reprezentant pentru Republica Moldova

Corina Bezer

„Susțin și doresc să lansez în dezbaterea publică în România, dar și la Bruxelles următoarea idee: cred că Uniunea Europeană are nevoie să desemneze câte un Înalt Reprezentant pentru fiecare zonă de conflict (…) sau în fiecare stat care este, la momentul actual, de importanță strategică sau în care (…) au loc o serie de evenimente care necesită o atenție sporită din partea UE. Unul dintre aceste state este Republica Moldova, unde de-a lungul perioadei de instabilitate politică, de la căderea Guvernului Streleț, din octombrie, până la punerea în funcțiune a actualului guvern, cred că UE trebuia să facă mai mult, trebuia să joace un rol mai activ. Să nu se rezume a observa, a monitoriza evoluțiile și a-și manifesta disponibilitatea de a lucra cu orice guvern de la Chișinău, fiindcă în timp ce jucătorul dinspre Est este activ la fiecare etapă, nu ajunge ca noi să spunem că vrem ca lucrurile să iasă bine la sfârșit, fiindcă nu vor ieși bine dacă nu suntem și noi activi în fiecare etapă „, a declarat Siegfried Mureșan, marți, la Parlamentul European.

El a adăugat că „sunt situații în care, dacă reacționezi cu 24 de ore prea târziu, riști ca multe lucruri să fie deja pierdute” și că Moldova are nevoie și acum de un Înalt Reprezentant, pentru implementarea acordului de asociere la UE, transmite Agerpres. 

„În momentul în care, de exemplu, actualul Guvern din Republica Moldova nu-și îndeplinește angajamentele, în momentul în care este discrepanță între declarațiile de intenție și ceea ce se implementează într-adevăr, acest Înalt Reprezentant să amintească zilnic Guvernului Republicii Moldova care sunt obligațiile sale, care sunt angajamentele pe care și le-a asumat față de UE și să vegheze că aceste angajamente sunt îndeplinite”, a subliniat europarlamentarul.

Potrivit lui, o astfel de numire ar putea fi făcută de președintele Comisiei Europene, fiind de părere că este nevoie de un Înalt Reprezentant în Ucraina, Crimeea, Moldova, Macedonia”.