y

Siegfried Mureșan: „Republica Moldova trebuie să îndeplinească toate condiționalitățile pentru ca banii să vină”

Corina Bezer

Potrivit lui Mureșan, autorităţile de la Chişinău trebuie să implementeze recomandările Comisiei de la Veneţia de la A la Z.

Noi am fost gata la începutul anului 2017 sa dăm acești bani, dar tocmai atunci a venit în Parlament initiațiva privind modificarea sistemului electoral. Desigur, este decizia suverană a statului Republica Moldova să-și decidă legislația electorală, dar am spus un lucru: recomandările Comisiei de la Veneția trebuie respectate în totalitate”, a declarat Mureșan în cadrul unei conferințe de presă.

În același timp, eurodeputatul Laima Andrikiene a declarat că „Republica Moldova, cu toate problemele sale, este o țară fruntașă, în comparație cu Armenia, Belarus și Azerbaidjan, care la fel sunt membri ai Parteneriatului Estic”.

Menționăm că anterior, Pavel Filip a declarat că prima tranșă a putea veni în luna aprilie curent. Dacă să vorbim în termeni optimiști, avem toată posibilitatea să obținem acești bani la sfârșitul lunii martie – luna aprilie. Mai mult, noi ne-am ambiționat să realizăm toate condiționalitățile până la sfârșitul sesiunii de primăvară-vară, spunea premierul Pavel Filip.

Amintim că în perioada 3-6 aprilie curent, europarlamentari din Comisia pentru Bugete efectuează o vizită în Republica Moldova. Delegaţia Parlamentului European, constituită din 13 eurodeputaţi, este condusă de Laima Liucija Andrikienė din partea Comisiei pentru Afaceri Externe şi de deputatul european Siegfried Mureşan din partea Comisiei pentru Afaceri Externe. Oficialii se vor documenta cu privire la evoluţiile politice din Republica Moldova, pregătirea alegerilor parlamentare şi modificările legislative referitoare la democraţie, statul de drept şi drepturile omului.