ABUZ VARNIŢA

Situația degenerează la punctul ilegal de control Varnița! Membrii și simpatizanții AUR, îmbrânciți și reținuți ilegal de milițienii separatiștii

Corina Bezer

În acest sens, Alianța pentru Unirea Românilor solicită două lucruri: fie să se permită accesul în regiunea transnistreană pentru ca formațiunea să poată face campanie electorală conform legislației în vigoare, fie așa-numitele autorități nerecunoscute de la granița ilegală să ofere un document scris în care să fie motivat clar refuzul de intrare, pe care formațiunea să îl pună la dispoziția Comisiei Electorale Centrale, dar și a tuturor observatorilor internaționali responsabili de soluționarea conflictului transnistrean. Reprezentanții AUR au precizat că nu vor pleca de acolo până nu va fi îndeplinită una dintre cele două cerințe.

ABUZ VARNIŢA

Totodată, la Varnița au sosit mai multe mașini cu susținători ai AUR, care au dorit să ia legătura cu cei de la fața locului, însă nu li s-a permis accesul cu autoturismele, iar în momentul de față nu se mai permite accesul nici pe jos. În zonă sunt câteva zeci de persoane îmbrăcate în uniforme militare, care au scopul de a restricționa accesul.

ABUZ VARNIŢA

Mai mult, trupele ruse de ocupație nu permit ca persoanele aflate în vama ilegală de la Varnița să primească hrană și apă și nu li se permite accesul la servicii civilizate de igienă, respectiv la grupurile sanitare. La fața locului s-a deplasat o comisie parlamentară din România, formată din patru persoane, care are rolul de a monitoriza situația din regiune și a se asigura că nu se comit abuzuri împotriva cetățenilor aflați acolo. Totuși, unul dintre deputații din Parlamentul României, Daniel-Gheorghe Rusu a fost bruscat de gardiștii separatiști.

ABUZ VARNIŢA