Societatea civilă

Societatea civilă, îngrijorată de inițiativa de a introduce votul uninominal

Corina Bezer

Sistemul electoral al Republicii Moldova ar putea fi modificat doar după alegerile parlamentare din 2018 şi după discuţii cu societatea civilă. Mai multe ONG-uri au lansat astăzi un apel public, cu privire la delegarea reprezentanților din partea organizațiilor neguvernamentale în grupul de lucru care va fi responsabil de elaborarea propunerilor de modificare a Codului electoral și a legislației conexe existente.

„Pe parcursul a 28 de ani de independenţă, Republica Moldova, efectiv şi de facto, de patru ori a schimbat sistemul electoral. Despre ce fel de stabilitate a dreptului putem să vorbim noi atunci când într-un termen atât de scurt sunt operate atât de des modificări a sistemului electoral”, a declarat Pavel Postica, director de program Promo-LEX.

Societatea civilă a amintit că anterior, preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio a subliniat că modificarea sistemului electoral este posibilă doar după întrunirea cumulativă a trei condiţii. Astfel, orice modificare la legislaţia electorală trebuie să fie efectuată cu cel puţin un an înainte de alegeri, trebuie să existe un proces vast de discuţii cu implicarea tuturor părţilor interesate în proces şi reforma electorală trebuie adoptată în cadrul celui mai larg consens politic.

„Schimbarea regulilor de joc în procesul jocului, în ajunul alegerilor parlamentare din 2018, va crea şi mai mari probleme la nivel de proces electoral în contextul următorului scrutin electoral. O modificare a sistemului electoral ar presupune adoptarea unui nou Cod Electoral. Este un proces mult mai complex”, a afirmat la rândul său Iulian Groza, director executiv al Institutului de Politici și Reforme Europene. 

Amintim că Vlad Plahotniuc a declarat ieri în cadrul unui briefing de presă că Partidul Democrat va iniția votul uninominal în Parlament. Asta înseamnă că oamenii vor putea vota fiecare deputat în parte care se va regăsi în Parlamentul Republicii Moldova. Iniţiativa a fost criticată de societatea civilă şi oamenii politici, iar Partidul Liberal a declarat că nu va susţine această modificare a sistemului electoral.