Andrian Candu și Klaus Iohannis

Speakerul Andrian Candu a avut o întrevedere cu Președintele României, Klaus Iohannis

Mariana Mereacre

Înalții oficiali au dicutat despre relaţiile bilaterale, stadiul de aplicare a Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, evoluţiile interne din Republica Moldova şi perspectivele de reglementare a dosarului. Klaus Iohannis a  accentuat încă o dată sprijinul României pentru parcursul european al Republicii Moldova, concretizat la nivel politic, dar şi prin proiectele de susţinere a procesului de reformă în spirit european.

Șeful statului a încurajat reformele în domeniile justiţiei şi combaterii corupţiei, ameliorarea mediului de afaceri şi administraţia publică. De asemenea, a asigurat cu privire la sprijinul pentru integrarea economică a Republicii Moldova în Uniunea Europeană, inclusiv prin intermediul proiectelor energetice ce vizează conectarea Republicii Moldova la spaţiul energetic european prin intermediul României.

Andrian Candu a mulţumit pentru sprijinul României în proiectul european, pentru ajutorul umanitar acordat recent de România şi pentru proiectele bilaterale cu impact deosebit implementate de România în Republica Moldova, dând exemplul proiectului introducerii SMURD. În același timp, a exprimat condoleanţe şi regrete pentru recenta pierdere de vieţi din rândul salvatorilor Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare. Acesta a precizat, totodată, că Guvernul de la Chișinău va continua reformele pe baza foii de parcurs asumate la începutul anului, a sincronizării acţiunii guvernamentale cu cea de la nivelul Parlamentului, cu accent asupra reformei sistemului bancar, a reformei justiţiei şi în ce priveşte îmbunătăţirea mediului de afaceri.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, efectuează, în perioada 13–16 iunie curent, o vizită de lucru la București și Bruxelles.