Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei: Rusia poate comite provocări în regiunea transnistreană

Victoria Muntean

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a avertizat luni dimineață, 11 aprilie, că Federația Rusă poate comite provocări în regiunea transnistreană cu scopul de a acuza Ucraina de agresiune împotriva Republicii Moldova. Deocamdată, autoritățile ruse și nici cele de la Chișinău nu au venit cu o reacție la acest subiect.

„Pe teritoriul regiunii transnistrene nu se efectuează pregătiri militare sau măsuri speciale care să amenințe Ucraina. O analiză obiectivă a situației nu oferă niciun motiv să ne îndoim de invariabilitatea unei asemenea poziții. Depunem toate eforturile pentru a asigura pacea, liniștea și securitatea.

De asemenea, ne interesează menținerea păcii ucrainenilor, în legătură cu care solicităm Ucrainei să aibă grijă de propriii cetățeni și să se abțină de la a exprima periodic informații false care creează tensiuni”, este reacția așa-numitelor autorități de la Tiraspol.

Amintim că în dimineața zilei de miercuri, 6 aprilie, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a informat că pe aerodromul din Tiraspol s-ar desfășura pregătiri pentru recepționarea avioanelor militare rusești. Partea ucraineană a avertizat este posibil ca rușii să încerce să folosească regiunea transnistreană pentru a sprijini ofensiva în direcția Odesei.

Totodata, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a comentat Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei subliniind că „nici instituțiile de la Chișinău, nici partenerii externi nu au informații despre faptul că aeroportul din Tiraspol ar urma să fie folosit de către avioanele ruse.”