Teodor Cârnaț

Teodor Cârnaţ va candida pentru funcţia de primar al capitalei

Corina Bezer

 „Sunt lider independent politic. Militez din 1989 pentru apararea si promovarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului – care este temelia oricarui stat de drept. Consider ca atunci cand functionarul respecta legea, viata oamenilor prospera!”, se arată în mesajul său.

În același timp, într-o postare pe o rețea de socializare, Teodor Cârnaț a prezentat și o serie de soluții pentru a scăpa Chișinăul de mirosul insuportabil, care predomină în capitală.

„1. Stația de epurare a apelor reziduale nu a fost finalizată prin neconstruirea celui de-al patrulea sistem de filtrare. Prin intermediul fondurilor obținute de la BERD, vom duce acest lucru pana la capăt. Mai mult, aceasta stație inițial a fost prevazuta pentru 500 mii de locuitori, dar in prezent numărul s-a dublat. La fel, pe parcursul anilor au apărut foarte mulți agenți economici care elimina deșeurile nefiltrate preliminar in sistemul de canalizare. In calitate de primar voi finaliza reconstrucția stației de epurare aplicând cele mai moderne și eco-prietenoase tehnologii in domeniu, inclusiv prin dobândirea energiei regenerabile folosită ulterior de municipalitate. Toți agenții economici vor fi obligați sa își construiască sau reconstruiască stațiile de pre-epurare prin distrugerea grăsimilor ce nu pot fi tratate de stația de epurare. In caz contrar, acestia vor fi supuși unor amenzi drastice. Iar amenzile le vom crește pana la nivelul încât sa fie mai convenabil investirea in stații, decât sa plătească amenzi; agenții economici vor fi încurajați pentru a investi in aceste tehnologii, prin acordarea anumitor facilitați fiscale;

2. Va fi evaluată starea ecologică a litoralului râului Bac prin utilizarea unei stații mobile de depistare a surselor de poluanți atmosferici. Fie ca sunt persoane fizice sau juridice, pedepsele vor fi inevitabile: după principiul “poluantul plătește”. Se va reabilita ecologic raul Bac integral, prin readucere la viața a florei și faunei din zona;

3. Vom amplasa in toată municipalitatea numarul de tomberoane necesar pentru sortarea deșeurilor, la așa o distanță ca persoanelor sa le fie comod și ușor sa le folosească. La fel, se va supraveghea ca acestea sa fie descărcate regulat și la necesitate. Sortarea deșeurilor se va finaliza cu reutilizarea lor.

4. Vom construi o uzina Eco de prelucrare a deșeurilor cu cele mai noi tehnologii in primii doi ani de mandat.

5. Vom încuraja implicarea civică in desfășurarea activității de salubrizare prin acordarea diferitor priorități a soluționării problemelor din acele sectoare ale urbei care au dat dovada de cel mai înalt activism civic…”.

Până în prezent, în cursa pentru Primăria Chișinăului au fost înregistrați Ion Ceban din partea Partidului Socialiștilor, și Andrei Donica, candidat din partea Mișcării Profesioniștilor „Speranța – Nadejda”.