Nicolae Timofti

Timofti îi dă o lecţie lui Dodon: ”Nu avem pentru ce să ne cerem scuze de la un regim separatist”

Corina Bezer

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti a reacționat la afirmația președintelui ales, Igor Dodon privind faptul că Republica Moldova trebuie să-și ceară scuze de la Transnistria pentru războiul din 1992. Șeful statului spune că președintele Republicii Moldova, indiferent de zona politică de pe care ajunge la principala funcție în stat, trebuie să susțină tranșant procesul de evacuare a armatei ruse, staționate ilegal în stânga Nistrului și să fie mai temperat în relațiile cu liderii separatiști de la Tiraspol, precum și în intențiile de a federaliza Republica Moldova.

„Care a fost vina Chișinăului că la 2 martie 1992, când Republica Moldova primea statut de stat membru al ONU, forțele separatiste au atacat posturile de poliție ale Chișinăului de pe malul estic al Nistrului?! În cele patru luni de lupte, care s-au dat pe platourile de la Cocieri, Coșnița, Tighina, s-a vărsat mult sânge pentru apărarea independenței naționale și a integrității teritoriale. Să ne cerem, astăzi, scuze pentru că nu am cedat, pentru că nu ne-am trădat idealul și am vrut să ne apărăm regimul constituțional?”, s-a întrebat Nicolae Timofti.

Nicolae Timofti l-a mai atenționat pe Dodon că „luările sale de poziție au suficient subtext pentru a compromite situația din Republica Moldova”.

„Este dificil, dar nu imposibil, să fii Președintele tuturor cetățenilor, să ții cont de doleanțele lor, dar, în același timp, să nu compromiți actul normativ și Constituția țării. În domeniul politic există subiecte vulnerabile, care nu pot fi tratate categoric și unilateral, iar dacă cineva o face, ar trebui să-și asume și riscul consecințelor”, a mai adăugat Timofti.

Amintim că acum câteva zile,Igor Dodon a declarat pentru un site rus că că autoritățile de la Chișinău se fac vinovate pentru „războiul civil” de pe Nistru de la începutul anilor '90. Mai mult, acesta consideră că autoritățile de la Chișinău trebuie să-și ceară iertare de la conducerea separatistă de la Tiraspol pentru că a declanșat conflictul armat.