Traian Băsescu

Traian Băsescu: Cea mai avantajoască soluție pentru Republica Moldova este Unirea cu România

Corina Bezer

Fostul președinte al României, Train Băsescu propune trei soluții pentru criza din Republica Moldova. Acesta spune că acestea trei ar fi integrarea în Uniunea Europeană, integrarea în Uniunea Vamală și, cea mai avantajoasă pentru cetățenii din Moldova, unirea cu România. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Alb&Negru”, de la Unimedia. 

Unirea este o chestiune de decizie politică, dar care trebuie susținută de populație. În România această susținere există, toate sondajele arată că 70 – 80% din populația României dorește reunificarea țării.

Totodată, fostul președinte al României explică că anume în speranța unei uniri nu a fost trimis la promulgare tratatul de frontieră al Republicii Moldova.

Acesta este și motivul pentru care eu n-am trimis niciodată la promulgare tratatul de frontieră dintre România și Republica Moldova. Nu cred că va fi vreun președinte al României care va trimite acest tratat la promulgare, pentru că asta ar însemna să consfințim pactul Ribbentrop – Molotov.

„Aceste trei alternative sunt. Cea mai avantajoasă este unirea cu România, dar asta ar însemna ca și cetățenii Republicii Moldova să susțintă în mod majoritar sau să fie o decizie a Parlamentului”, conchide Traian Băsescu.