Traian Băsescu

Traian Băsescu: Unirea cu Moldova este o aspiraţie legitimă şi de aceea nu poate fi refuzată României

Corina Bezer

Prezent sâmbătă, la Sibiu, la lansarea candidaţilor partidului, fostul preşedinte Traian Băsescu a abordat unul dintre subiectele sale preferate, unirea României cu Republica Moldova, relatează adevărul.ro.

„Vă asigur că dacă în Parlamentul de la București și în Parlamentul de la Chișinău s-ar vota unirea, ea ar deveni o realitate. Probleme avem cu Parlamentul de la Chișinău, pentru că românii vor în proporție de 80% unirea. La Chișinău lucrurile merg mai greu. Dar timpul curge în favoarea acestui proces”, a declarat Traian Băsescu, sâmbătă.

Totodată, Traian Băsescu, a declarat că a discutat subiectul unirii dintre România și R. Moldova cu mai mulți șefi de stat, printre care și un președinte rus, evitând să-l nominalizeze. 

„Suntem singurul partid politic care ne-am asumat ca obiectiv politic de țară, după integrarea în NATO și în UE, un al treilea obiectiv și anume unirea României cu Republica Moldova. Este un obiectiv posibil, atât timp cât oamenii politici au curaj să vorbească despre el. Vă asigur că în zece ani am deschis subiectul în întâlniri cu cei mai importanți oameni politici ai lumii, inclusiv cu un șef al Federației Ruse, unul din cei doi care s-au perindat în mandatele mele. (…) Cel mai important este că este o aspirație legitimă și aceea nu poate fi refuzată României, doar pentru că cineva nu vrea. Este însă obligatoriu ca acest deziderat să se realizeze”, a spus Traian Băsescu, citat de Agerpres. 

Fostul preşedinte s-a declarat încrezător că pe termen mediu şi în stânga Prutului va fi o majoritate unionistă.

„Acum este generaţia tânără, în proporţie de aproape 100% unionistă, şi asta îmi dă speranţe că această generaţie va face unirea, sunt foştii studenţi din universităţile româneşti, noi avem 20.000 de copii din Republica Moldova în fiecare an în universităţile noastre. Lucrurile sunt în progres iar acest obiectiv nu este o iluzie, noi trebuie însă să-l transformăm într-o realitate”, a spus Băsescu.