Peter Michalko

UE va coopera cu orice guvern care nu va fi format din persoane implicate în furtul miliardului

Alexandrina Godiac

„UE va coopera cu orice guvern, rezultat al procesului politic bazat pe rezultatele alegerilor, guvern creat cu metode standarde și fără măsuri netransparente, dar și bazat pe majoritate în care nu vor face parte persoane care sunt legate de frauda bancară din 2014 și care a destabilizat Republica Moldova, inclusiv din punct de vedere politic”, a declarat oficialul european în cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova.

„Și astăzi cetățenii Republicii Moldova simt această daună de un miliard de dolari. Asta înseamnă 5 mii de lei pentru orice persoană. 15 mii de lei pentru o familie cu un copil sau 20 de mii de lei pentru o familie cu 2 copii. Sunt mijloace foarte mari pentru țări precum Republica Moldova”, a mai declarat ambasadorul.

Șeful delegației UE la Chișinău susține că funcționarea statului de drept și o justiție independentă ar trebui să fie prioritare pentru viitorul guvern.

„Cred că orice guvernare care va fi formată va trebui să aibă această reformă a justiției și a îmbunătățirii justiției ca prioritate, dar și continuarea reformelor în domenii importante. UE va coopera cu guvernul viitor care va continua implementarea Acordului de Asociere și cu siguranță procesul de reforme. Este clar că existența Guvernului este un fapt important, dar noi nu intrăm în combinații de politică internă. Urmărim de aproape procesul politic, dar așteptăm care va fi rezultatul. Rezultatul este în mâinile politicienilor care au fost aleși. Așteptăm ca acest proces va aduce un rezultat. Ar fi rău, dacă nu am putea să continuăm repede planurile noastre de susținere a Republicii Moldova. Asta este parte a procesului politic și vom vedea ce rezultat va fi”, a mai zis ambasadorul Peter Michalko.