curtea

ULTIMA ORĂ! Curtea Constituţională: Decretul de desemnare repetată a Nataliei Gavriliţa la funcţia de premier este neconstituţional

23-02-2021 14:49

Decretul de desemnare repetată a Nataliei Gavriliţa la funcţia de premier este neconstituţional. O decizie în acest sens a fost luată astăzi de Curtea Constituţională, într-o şedinţă care a durat mai bine de cinci ore. Potrivit magistraţilor Înaltei Curţi, în acest caz, şeful statului şi fracţiunile parlamentare trebuie să purceadă la noi consultări în vederea desemnării unui candidat la funcţia de prim-ministru.

Şedinţa Curţii Constituţionale a început la ora 10, pe fundalul unui protest, unde câţiva oameni au cerut alegeri parlamentare anticipate. În cadrul examinării, deputatul PSRM, Vasile Bolea, unul dintre autorii sesizării, a declarat că preşedintele Maia Sandu, semnând decretul de numire repetată a Nataliei Gavriliţa la funcţia de prim-ministru a încălcat Constituţia şi principiul neutralităţii politice. 

În replică, consilierul preşedintelui în domeniul justiţiei, Olesea Stamate, a declarat că majoritatea parlamentară formată între PSRM şi Pentru Moldova este una de conjunctură, iar în listă se regăsesc persoane cu grave încălcări de integritate.

După aproximativ 2 ore de deliberări, magistraţii Curţii au decis că decretul preşedintelui Maia Sandu de desemnare repetată a Nataliei Gavriliţa la funcţia de premier în condiţiile în care exista un candidat propus de o majoritate parlamentară, este neconstituţional. Astfel, următorul pas este iniţierea consultărilor repetate dintre Preşedinţie şi fracţiunile parlamentare. 

Totuşi, Înalta Curte a declarat inadmisibilă sesizarea PSRM de a aprecia dacă prin desemnarea repetată a lui Gavriliţa, preşedintele Republicii Moldova a săvârşit o faptă gravă pentru a fi sancţionată. 

Amintim că pe 11 februarie, în pofida candidaturii Marianei Durleşteanu înaintată de majoritatea parlamentară proaspăt formalizată, Maia Sandu a anunțat că o propune repetat pe Natalia Gavrilița drept candidată pentru funcția de prim-ministru.