Pavel Filip briefing

Un an de la investirea Guvernului Filip: realizări şi minusuri

Corina Bezer

La un an de la investirea noului Guvern, prim-ministrul Filip a spus că sunt lucruri care au mers bine, dar există şi lucruri care scârţâie în continuare. Oficialul a declarat că Guvernul său a fost învestit într-un context social, economic și politic dificil. Potrivit premierului, în 2016 s-a reușit deblocarea unor proiecte în valoare de jumătate de miliard de euro și a 350 de milioane de euro pentru anii următori. „A fost un an greu. Un an în care nu se puteau face minuni. Veneam după un 2015 care a secătuit țara și de bani, și de respectul străinilor în puterile ei, fie că vorbim de parteneri de dezvoltare ori de investitori. Deși unii, pentru că a fost un an electoral, turnau la televizor promisiuni, unele mai gogonate ca altele”, a declarat Pavel Filip, prim-ministrul Republicii Moldova. 

Una din realizările guvernului anunţate de premier a fost decizia de a creşte salariul minim garantat în sectorul real de la 1.900 la 2.100 lei. Premierul a mai declarat că în 2016 nu s-a adâncit criza politică sau economică, dar din contra, a fost pusă baza stabilității. Totodată, Filip a recunoscut că Guvernul are restanțele și păcatele sale, dar a declarat că își dorește o competență sănătoasă.

„Eu știu că aceste măsuri nu sunt de ajuns când sărăcia este încă la un nivel ridicat, dar am încercat să rezolvăm cele mai urgente probleme ale oamenilor, în paralel cu deblocarea proiectelor mari, care vor aduce, în anii următori, efecte mult mai consistente pentru fiecare cetăţean”, a adăugat Pavel Filip.

Pavel Filip nu a uitat nici de partidele de opoziţie care l-au criticat vehement în toată această perioadă, chiar din prima zi de la învestire. „Toți aceia care au atacat intern și extern eforturile Guvernului și Parlamentului, toți cei care au încercat să blocheze aprobarea programului cu FMI, să zădărnicească eforturile funcționarilor publici, ale tuturor cetățenilor de bună credință de a reface stabilitatea țării, azi primesc un răspuns foarte dur al realității. Vorba cântecului: „Da noi ne bucurăm în ciuda lor…” pentru rezultatele obţinute. Sper ca tot realitatea să îi trezească și să îi oprească din alte asemenea încercări cinice de a ține țara în criză și instabilitate”, a mai declarat Filip.

Cât priveşte declaraţiile controversate ale lui Igor Dodon din cadrul vizitei oficiale de la Moscova, Filip a dat asigurări că Republica Moldova nu va devia de la cursul european şi a reiterat faptul că preşedintele nu are atribuţiile necesare pentru a schimba vectorul politic al ţării. 

„Toate declaraţiile făcute până acum şi care cred că vor urma pe viitor nu-şi vor avea efecte practice aici la Chişinău. Şi aceste declaraţii nu pot schimba programul de activitate a Guvernului, nu pot schimba programul de activitate a majorităţii parlamentare. De fiecare dată după asemena declaraţii, necesită un nou efort şi energie depusă de Guvern, să venim întru neutralizarea lor”, a conchis Pavel Filip. 

Amintim că Guvernul Filip a fost învestit la 20 ianuarie 2016, într-o atmosferă tensionată. Noul Guvern a fost votat cu 57 de voturi, iar Cabinetul de Miniştri în frunte cu Pavel Filip au depus jurământul în aceeaşi seară, aproape de miezul nopţii.

Pavel Filip