Coreea de Nord

Vasile Bumacov va fi noul ambasador al Republicii Moldova la Seul, Coreea de Sud

Alexandrina Godiac

În cadrul evenimentului, Vasile Bumacov a transmis şefului statului sud-coreean, dorinţa Republicii Moldova de a îndemna relaţiile de cooperare dintre cele două ţări. Obiectivele principale ale ordinului său se concentrează pe promovarea unei cooperării economice, extinderea dialogului politic şi dezvoltarea relaţiilor inter-umane.

Preşedintele Moon Jae-in și-a exprimat speranța că relația bilaterală se va dezvolta în continuare, în baza valorilor comune: democrația, statul de drept și economia de piață. În mod particular, șeful statului sud-coreean a atras atenția asupra necesității colaborării pe problematica denuclearizării în Peninsula Coreeană.

Republica Moldova și Republica Coreea au stabilit relaţii diplomatice la 31 ianuarie 1992. Din anul 2018, Ambasada Republicii Moldova la Tokio este acreditată şi în Republica Coreea, iar reprezentarea diplomatică a Republicii Coreea la Chișinău este asigurată de la Kiev. În cele două ţări funcţionează Consulate onorifice care se implică energic în promovarea relaţiilor de cooperare moldo-coreene.