Veaceslav Platon, mesaj pentru Dorin Recean: “Un funcționar de stat nu-și poate permite ceea ce-și permit băieții în cartier”

Adrian Sirbu

“E trist atunci când un prim-ministru se comportă aidoma unui bandit care bagă în boale un raion întreg”. Declarația aparține lui Veaceslav Platon și a fost făcută după ce astăzi, în cadrul ședinței de Guvern, premierul Dorin Recean a lansat un atac dur la adresa celor trei judecători ai Curții de Apel Chișinău, care au dispus anularea deciziei CSE de scoatere a Partidului “Șansa” din cursa electorală. 

Potrivit lui Platon, un funcționar de stat nu-și poate permite ceea ce-și permit băieții în cartier, indiferent câtă dreptate ar avea.

Chiar dacă, în cazul dat, Dvs. nici nu aveți dreptate. Dar există o conduită a funcționarului public. Există Constituție. Legi, care au fost scrise pentru al de voi. Legi, care ar fi trebuit să împiedice statul și șmecherașii aflați la cârma acestuia de a lua decizii arbitrare împotriva cetățenilor. Istoria omenirii a inventat legi, proceduri, regulamente care s-au coagulat ca rezultat al tragediei deciziilor arbitrare împotriva a mii și milioane de oameni. Dvs. înlocuiți legea și dreptatea cu oportunitatea și justețea, după propria tălmăcire”, a scris Veaceslav Platon pe Telegram.

Mai mult, Veaceslav Platon spune că judecătorii au acționat strict conform legii și nu s-au abătut nici după o virgulă, fapt confirmat de experții OSCE. Potrivit lui, infractorii trebuiau identificați și deconspirați din timp, “să prezentați dovezile, să-i acționați în judecată și astfel, să distrugeți planurile elementelor corupte”.

Dar sunteți impotenți. Nu știți a gestiona aparatul punitiv al statului. Cheltuiți pe ele miliarde din buzunarul statului, dar nu ați citit măcar instrucțiunile de utilizare. Acum, când ați ratat totul, încercați să-i găsiți pe cei de la „o margine”, care acționează exclusiv în baza normelor scrise, care le reglementează strict acțiunile. Pentru Dvs. asta e o provocare. Și nu ați găsit nimic mai deștept decât de a amenința public judecătorii, care au acționat exact în cadrul prevăzut de lege.

Probabil, ați reușit deja să vizionați, nu o singură dată, telenovela populară acum „Slovo pațana”. Dar sper, totuși, să vă distanțați de romantismul banditesc”, a mai scris Platon.

Amintim, Consiliul Superior al Magistraturii se arată îngrijorat de declarațiile prim-ministrului în care a menționat numele judecătorilor care au  anulat decizia CSE privind retragerea Partidului politic „Șansă” din alegeri. Potrivit CSM, divulgarea numelor judecătorilor din cadrul completului de judecată, combinată cu acuzații cu privire la ignorarea unor probe importante, poate fi tratată drept o formă de presiune inadmisibilă asupra judecătorilor.

Și Asociația Judecătorilor își exprimă îngrijorarea față de acuzațiile aduse de premierul Dorin Recean la adresa magistraților.

Într-un comunicat de presă, ei spun că nominalizarea celor trei judecători constituie o încălcare gravă a principiului separării puterilor în stat și a independenței judiciare.