Victoria Iftodi

Victoria Iftodi, candidatul PD la funcția de Ministru al Justiției! CV-ul magistratei

Corina Bezer

Potrivit lui Plahotniuc, Tănase a demisionat „în urma unei campanii de intimidare” și i-a mulțumit pentru faptul că a acceptat să fie parte a Guvernului Filip.

„Au fost analizate și candidaturile eventualilor candidați la funcția de ministru al Justiției. Biroul Permanent a decis. Candidatura este Victoria Iftodi, actual judecător la Curtea Constituțională. Vom face astăzi și un demers către președintele Igor Dodon să aprobe această candidatură”, a spus Plahotniuc.

Victoria Iftodi are 49 de ani şi a mai ocupat fotoliile de viceministru şi ministru al Justiţiei în perioada 2003 – 2006, în Guvernul Tarlev. Din mai 2017, este judecător la Curtea Constituţională. 

Anterior, a fost ambasador al Moldovei în Franţa şi Algeria şi delegat permanent al ţării noastre la UNESCO.

La 28 decembrie 2016, Victoria Iftodi a fost numită de Cabinetul de miniștri reprezentanta Guvernului în Consiliul de Integritate al Autorității Naționale de Integritate (ANI). În acestă funcție Iftodi nu s-a reținut decât patru luni, deoarece la 3 mai 2017, Guvernul a numit-o judecătoare la Curtea Constituțională, după ce fotoliul a devenit vacant odată cu expirarea mandatului lui Alexandru Tănase, cel care a condus instituția timp de șase ani, între 2011-2017.