DODON

(VIDEO) Dodon se pregătește deja de alegeri. Promite salarii mai mari pentru medici și ajutoare pentru pensionari

Corina Bezer

Astfel, Dodon promite dublarea salariilor pentru personalul, însă nu pentru toți o dată. O primă majorare ar urma să se întâmple în septembrie, cu 2 luni înainte de alegerile prezidențiale.

„Am luat decizia și astăzi voi semna un decret prin care voi declara anul 2020, anul lucrătorului medical. În acest sens, Guvernul a venit deja cu mai multe propuneri de susținere a medicilor, dar astăzi vin cu propunerea de elaborare a unui plan calendaristic foarte clar, de dublare a tuturor salariilor în sectorul medical. Mă refer nu doar la medici, ci și la asistenți medicali, toți care lucrează în sectorul medical, în etape. Scopul este ca acest plan să fie elaborat în timpul apropiat, ca toți angajații din sectorul medical să cunoască în ce perioadă. Nu trebuie să fie o perioadă prea lungă, de exemplu, prima etapă la 1 septembrie, a doua 1 decembrie sau 1 ianuarie, dar salariul în sectorul medical să fie dublat”, a declarat Dodon.

În același timp, el a mai declarat că va cere Guvernului să pregătească și proiectul de decizie de acordare a celor 700 de lei pentru pensionarii cu pensii sub 3000 de lei. „Sper ca acest suport să fie acordat pe parcursul următoarelor luni, fie că începând cu 1 august ori 1 septembrie, cum va reuși Guvernul să înainteze proiectul. Mijloace sunt”, a spus Dodon.

Între timp, mai mulți deputați din opoziție au venit cu replici dure la adresa președintelui, după ce acesta a făcut promisiunile. Unii sunt de părere că astfel Igor Dodon luptă pentru cel de-al doilea mandat, alții spun că repetă greșelile fostului președinte Vladimir Voronin, care în ultimul său mandat a recurs la asemenea acțiuni. 

„Igor Dodon iese cu ideea sprijinului pentru pensionari, fără a indica de unde au apărut banii și când urmează a fi achitate indemnizațiile… în situația izolării Republicii Moldova de partenerii externi și aflării în conflict direct cu România.

Declarația de azi a lui Dodon a fost exclusiv electorală, incoerentă, iresponsabilă și mincinoasă. Cu certitudine, în toată strategia politică a președintelui nu este loc pentru interesele țării și ale cetățenilor”, a scris deputatul PPDA, Alexandru Slusari pe pagina sa de Facebook.

Și deputații Partidului Acțiune Solidaritate (PAS) Sergiu Litvinenco și Doina Gherman sunt de părere că „începe de facto campania electorală” pentru alegerile prezidențiale.

„Igor Dodon promite dublarea salariilor tuturor angajaților din sistemul medical și 700 de lei indemnizație pentru toți pensionarii cu pensii mici. Și asta chiar dacă tot el spunea cu o lună în urmă că, dacă nu vine creditul rusesc – dar el nu a venit și, cel mai probabil, nici nu va veni – nu se vor plăti pensii și salarii. O fi decis să folosească banii din ”kuliok”?”, întreabă Sergiu Litvinenco.

Parlamentarul Platformei DA Igor Munteanu spune că inițiativele cu care a venit șeful statului ar costa bugetul de stat circa un miliard de lei, asta în contextul în care deficitul bugetar în acest an este de 16,2 miliarde lei.

„Compensațiile de 700 lei juruite de Igor Dodon ar costa circa 400 milioane lei. Dacă adăugăm dublarea salariilor personalului medical, cerută de președinte, ar însemna încă 600 de milioane de lei, în total – un miliard de lei.

Șeful statului repetă la indigo situația din 2009 a fostului președinte Vladimir Voronin, care a încercat să ofere dublări și triplări de salarii, luate pur și simplu din „aer”, pentru că oricum, vorba poetului „voina vsio spișet”.

Aceste acțiuni de PR politic vorbesc grăitor despre urgența de a izola acest actor electoral, Igor Dodon, de resursele publice, care-și imaginează că poate câștiga susținere prin manipulare și acrobații financiar-bugetare”, a scris Igor Munteanu pe pagina sa de Facebook.