dd

(VIDEO) Lilian Carp: „Procuratura dorește să mușamalizeze „dosarul Bahamas”, în care PSRM e acuzat de spălare de bani prin offshore-uri”

Corina Bezer

„Avem informația că acest dosar ar urma să fie clasat în zilele următoare. Voi vorbi despre Vladimir Odnostalco. Potrivit contractului din 2 aprilie 2016, Odnostalco a împrumutat de la „Exclusiv Media” SRL suma de 500 de mii. Dacă o să ne uităm în declarația sa de avere, nu o să găsim acest împrumut. Această stare de amnezie o să o vedem la toți cei care au împrumutat acești bani. Dorim să sesizăm organele de drept să nu claseze acest dosar, pentru că există documente în original pe care le avem și le-am văzut și noi. Suntem în stare de urgență, iar unele fărădelegi pe care le-au făcut aceștia nu vor fi făcute publice”, a declarat deputatul PAS, Lilian Carp. 

Deputații fac referire la investigațiile Serviciului de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor din cadrul CNA, care ar arăta că începând cu anul 2016 mai multe persoane fizice și juridice de Republica Moldova au participat activ într-o schemă de spălare a banilor în proporții deosebit de mari cu provenienţă necunoscută, prin intermediul unor companii offhsore înregistrate în Bahamas.

„Avem probe concludente că unii deputați socialiști au beneficiat de împrumuturi din Bahamas, fără dobândă. Unii au împrumutat 500 000 de lei, iar domnul Furculiță chiar 1 milion”, a declarat deputatul PPDA, Iurie Reniță.

La rândul său, deputatul neafiliat Octavian Țicu susține că următorul figurant al dosarului Bahamas este Vasile Bolea, care ar fi împrumutat de la compania Exclusiv Media SRL, pe 11 aprilie 2016, jumătate de milion de lei.

O investigație a RISE Moldova scotea la iveală, în septembrie 2016, că socialiștii s-au grupat în jurul unei afaceri secrete cu o companie offshore conectată la Federația Rusă și creată într-unul dintre cele mai cunoscute paradisuri fiscale din lume – Bahamas. Miza a fost mare: un transfer de peste 30 de milioane de lei, sumă care depășește cu mult bugetul PSRM de la alegerile locale din 2015.

Banii au intrat în Republica Moldova cu câteva luni înainte de prezidențiale, printr-o firmă de media. În baza unor contracte de împrumut, milioane de lei au ajuns din această companie la sponsori ai partidului. Unii dintre ei sunt politicieni și au urcat pe muntele Athos alături de Igor Dodon.