(VIDEO) Maia Sandu explică de ce nu putem scăpa de dependența de Gazprom: „Nu putem lăsa cetățenii fără energie electrică”

Redacția Liber TV

„Noi am făcut posibilul și imposibilul și am diversificat sursele de aprovizionare cu gaze naturale, nu mai avem această dependență, Rusia nu mai poate să ne șantajeze. Pe curentul electric nu avem alte surse și nu putem să lăsăm cetățenii Republicii Moldova fără curent electric”. O spune președinta Maia Sandu, care a explicat, în cadrul unei emisiuni de la Vocea Basarabiei de ce malul stâng al Nistrului continuă să se aprovizioneze cu gaz procurat de la ruși. 

„Dar care este alternativa lor, așa, fără discuții artificiale? De unde putem cumpăra astăzi? Din Ucraina nu putem cumpăra, pentru că nu este și cu piața Uniunii Europene nu ne putem conecta fizic. Deci, ceea ce avem noi, avem o capacitate care este mult prea mică. Nu putem ține țara doi ani de zile fără energie electrică, mi se pare foarte evident acest lucru”, a declarat Maia Sandu.

Potrivit președintei, în prezent, se lucrează la interconectarea energetică cu România, însă până atunci, Republica Moldova va cumpăra energie electrică de la Cuciurgan.

„Avem conexiune cu piața europeană, dar această conexiune este pe teritoriul Ucrainei și, de fiecare dată când sistemul ucrainean este bombardat, noi nu putem să cumpărăm energie electrică. Noi construim linie directă cu România și, respectiv, cu piața europeană, dar această linie directă va fi gata în doi ani de zile, în acești doi ani de zile nu putem să ținem țara fără curent electric. Deci, haideți să discutăm lucrurile așa cum sunt. De asta avem acest contract cu această întreprindere de generare a energiei electrice până când o să avem soluția tehnică și, repet, noi lucrăm la soluția tehnică din 2021. Vreau să amintesc cetățenilor, bani pentru acest proiect ca să conecteze liniile de tensiune înaltă Republica Moldova cu România direct, nu prin Ucraina, au fost oferiți în anul 2017. (…) E un proiect mare, se implementează cu supravegherea Băncii Mondiale, deci nu sunt lucruri pe care noi vrem să le facem mai repede sau vrem să le facem mai puțin repede. E un proiect de infrastructură, va fi gata în doi ani de zile și atunci vom avea posibilitate de a ne rupe total de dependența energetică de Rusia”, a declarat Maia Sandu.

Republica Moldova a renunțat la gazul rusesc de la sfârșitul anului 2022 și s-a reorientat pe piețele din vest, după ce Gazporm a redus cantitatea livrată Chișinăului la 5,7 milioane metri cubi/zi. Întreaga cantitate a fost redirecționată către partea stângă a Nistrului în schimbul energiei electrice.