pdm

(VIDEO) Mișcări curioase pe scena politică. Surse: Pavel Filip ar putea fi înlăturat de la conducerea PDM

Corina Bezer

Ieri, portalul Deschide.md a publicat un filmuleț video, de la o întâlnire secretă între PDM și un om afiliat lui Igor Dodon. Potrivit Deschide.md,  Dumitru Diacov, Vladimir Andronachi, Eugeniu Nichiforciuc dar și fostul director al SIS, Vasile Botnari au fost surprinși la hotelul „Luna” din Chișinău la o întrevedere cu Alexandru Vâlcu, un personaj extrem de influent din anturajul lui Igor Dodon. Întrevederea dintre democrați și omul lui Dodon a durat mai multe ore.

Unele surse anunță că grupul Nichiforciuc-Andronachi din cadrul PDM ar dori să-l înainteze pe Ion Chicu, actualul prim-ministru al Republicii Moldova, la șefia Partidului Democrat. Motivul ar consta în faptul că Pavel Filip nu mai este atât de fidel Partidului Socialiștilor și se îndoiește de decizia luată în luna martie de a formaliza o coaliție cu socialiștii. 

Astăzi, în cadrul unui briefing de presă, fostul democrat Sergiu Sîrbu susține că ,,a auzit” despre eventuale schimbări în interiorul PDM-ului și susține că într-un asemenea mod ,,PDM va deveni jucăria de buzunar a lui Igor Dodon pentru a asigura voturile în Parlament”. „Nu știu dacă va fi ședința Consiliului Politic, dar am auzit că va fi ședința fracțiunii. Am auzit că vor fi luate decizii privind remanieri la nivel de conducerea partidului și în interiorul partidului. Cert este faptul că aceste remanieri se fac cu un singur scop – PD să fie totalmente absorbit de PSRM și să intre în influența lui Igor Dodon”, a declarat Sergiu Sîrbu.

De asemenea, deputatul din grupul Pro-Moldova susține că pe lângă cei 8 democrați ce au părăsit PDM sunt și alții ce ar dori să facă același lucru, însă ar fi șantajați ,,de anumite grupări din partid”.

Vineri, 1 mai, Ruxanda Glavan a fost al 8-lea deputat PDM care a anunțat că părăsește formațiunea, motivând că nu o mai reprezintă.

La mijlocul lunii martie, în plină criză provocată de pandemia de COVID-19, PDM și PSRM au semnat acordul de coaliție – sub denumirea „Platforma Social – Democrată pentru Moldova” (PSDM) în Parlamentul Republicii Moldova. 

În urma creării coaliției de guvernare, Guvernul Chicu a demis patru miniștri, funcțiile acestora revenind PDM-ului.