(VIDEO) Procurorul Victoria Furtună: „SIS acționează în prezent în interesul Aparatului Președintelui, iar acest lucru poate fi demonstrat”

Ala Găină

„Deținând puterea legislativă și judecătorească, guvernarea PAS dorește să subjuge puterea judecătorească”. O spune procurorul din cadrul Procuraturii Anticorupție, Victoria Furtună, invitată la emisiunea „Puterea a Patra” de la N4. Aceasta a declarat că după perchezițiilor de ieri, care au urmat dezvăluirilor pe care le-a făcut în privința subordonării SIS și altor instituții ale statului, se așteaptă la orice din partea guvernării, însă a atenționat că cei care vor încălca legea, „trebuie să-și asume acest lucru”. 

Procurorul s-a referit și la cazul judecătorului Alexei Paniș, care, potrivit ei, face parte dintr-o schemă a guvernării de a pedepsi magistrații care nu sunt loiali reprezentanților puterii.

„Vedem că având în mână puterea legislativă și executivă, aceștia (n.r. reprezentanții guvernării) apelează la modificarea cadrului legal în așa măsură ca să fie mai ușor pentru ei să subjuge puterea judecătorească. (…) Mai nou, au implicat instituții publice, cum ar fi Serviciul de Informații și Securitate, CNA și altele pentru a intimida judecătorii și procurorii. La baza acestora sunt indicate niște note cu informații care nu doar fac atac la persoană, dar sunt informații false.

Mă refer aici și la cazul judecătorului Paniș, un exemplu de cum se acționează concertat asupra puterii judecătorești. SIS acționează în prezent în interesul Aparatului Președintelui, iar acest lucru poate fi demonstrat prin materialele cauzei penale. Deci, SIS a întocmit o notă informativă, pe care a expediat-o către Procuratura Generală, ANI, CSM, unde indică că judecătorul Paniș a luat decizii ilegale, s-a îmbogățit ilicit și acționează în interesul unui grup criminal organizat. Procuratura Generală a emis ulterior ordonanță de refuz pe toate capetele de acuzare. CSM-ul atenționează SIS că se face o imixtiune în deciziile instanțelor de judecată. ANI la fel emite decizie prin care spune că Paniș nu a încălcat regimul juridic al averii. În pofida acestor lucruri, CNA expediază în adresa Aparatului Președintelui o notă pe care o secretizează, ceea ce nu este corect”, a relatat procurorul Victoria Furtună.

Procurorul spune că anume din această cauză i s-a interzis accesul la secrete de stat de gradul întâi. Mai mult, Victoria Furtună a povestit că imediat după ce a comunicat pe rețelele sociale despre demisia sa și abuzurile la care este supusă, a început să fie persecutată.

„A doua zi m-am trezit în birou cu doamna Dragalin, șefa Procuraturii Anticorupție și procurorii cu misiune specială, care m-au înștiințat că este inițiată o cauză penală pe articolul 315. Am rămas perplexă. Au intrat în birou să ridice calculatoarele, toate dispozitivele. Le-am explicat că în calculatorul de serviciu nu vor găsi nimic, pentru că nu era prezentă atunci când a apărut acea ordonanță. Se urmărește intimidarea mea sau atenționarea celorlalți colegi pentru a nu ieși cu dezvăluiri așa cum am făcut eu. Ulterior, procurorul de caz mi-a înmânat o citație pentru a mă prezenta la Procuratura Generală pentru a fi recunoscută în calitate de bănuit”, a mai spus Victoria Furtună.

Amintim că, pe 11 martie, Victoria Furtună a anunțat că SIS a remis procurorului general interimar un aviz negativ pe numele acesteia, în care se menționează că reprezintă „o amenințare la adresa securității naționale”. Potrivit lui Furtună, în baza acestui aviz, mai târziu, Ion Munteanu a lipsit-o de dreptul de avea acces la informații care reprezintă secret de stat de gradul I. Victoria Furtună a menționat că SIS i-ar fi înaintat oficial învinuirea după ce ar fi inițiat, pe 11 ianuarie, curent, un dosar care ar demonstra că instituții publice ale statului ar fi fabricat și ar fi diseminat informații false împotriva judecătorilor neloiali guvernării. În aceeași zi în care a făcut publice aceste informații, Furtună a demisionat din funcția de procuror anticorupție.

Pe 12 martie, Procuratura Generală (PG) a efectuat percheziții în biroul de lucru al ex-procuroarei Furtună din incinta Procuraturii Anticorupție (PA). PG a confirmat că descinderile au loc în cadrul urmăririi penale pe faptul divulgării intenționate a datelor dintr-un dosar aflat în gestiunea PA. Descinderile au avut loc cu acordul șefei PA Veronica Dragalin.