(VIDEO) România promite un nou ajutor financiar pentru Republica Moldova. Ciucă: „Ne dorim consolidarea investițiilor românești în RM”
„Convorbirile noastre de astăzi au stabilit reperele concrete ale cooperării noastre în perioada următoare pe baza Parteneriatului Strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova şi pornind de la comunitatea de limbă, cultură şi istorie. De asemenea, plecăm de la Foaia de Parcurs privind domeniile prioritare de cooperare România-Republica Moldova, semnată în marja vizitei doamnei preşedinte (a Republicii Moldova, Maia Sandu – n.r.) şi care inventariază toate iniţiativele sectoriale de interes prioritar", a afirmat Nicolae Ciucă în cadrul declaraţiilor de presă comune susţinute alături de omologul de la Chişinău.
El a adăugat că vizita la Bucureşti a premierului moldovean marchează continuarea efortului comun de punere în practică a agendei bilaterale, care este "ambiţioasă şi orientată spre viitor".
„Am evidenţiat interesul comun pentru extinderea cooperării în domeniul economic. Avem un punct de plecare excelent, România este primul partener comercial al Republicii Moldova. Ne dorim, însă, mult mai mult, susţinem consolidarea investiţiilor româneşti în Republica Moldova şi pentru aceasta va fi nevoie de îmbunătăţirea mediului de afaceri în Republica Moldova, astfel încât să fie mai atractiv pentru investitorii români şi nu numai", a mai declarat Ciucă.
Acesta a punctat că agenda bilaterală este una "bogată", cu "proiecte clare şi de impact" pentru cetăţenii de pe cele două maluri ale Prutului.
"Dorim să încheiem într-un orizont de timp cât mai apropiat un nou acord privind acordarea de asistenţă financiară nerambursabilă în beneficiul Republicii Moldova. Vechiul acord, semnat în 2010, a ieşit din vigoare anul acesta, în luna martie, dar ne-am angajat împreună să depunem eforturi, astfel încât să putem să prelungim valabilitatea acestuia", a arătat Ciucă.
Alte subiecte prioritare pentru cele două ţări sunt interconectarea energetică şi implementarea proiectelor de infrastructură.
"Şi mă refer aici la interconectarea liniilor electrice între România şi Republica Moldova. Urmărim, de asemenea, implementarea proiectelor de infrastructură cu rol central în conectarea Republicii Moldova la spaţiul european, prin România, cu accent deosebit asupra construcţiei podului rutier de la Ungheni sau asupra consolidării podului rutier Galaţi-Giurgiuleşti", a explicat Ciucă.
Acesta a precizat că un alt subiect de interes care a fost discutat se referă la reducerea tarifelor de roaming.
"În acest sens, încurajăm discuţiile la nivelul autorităţilor de reglementare şi al operatorilor de telefonie mobilă din cele două state pentru a găsi cât mai rapid soluţii", a completat el.
Nu în ultimul rând, premierul român a anunţat că a convenit cu şefa Executivului de la Chişinău organizarea unei şedinţe comune a celor două guverne la începutul anului viitor.
"Am convenit cu doamna prim-ministru Gavriliţa să ne revedem curând, la începutul anului viitor, la o nouă şedinţă comună a celor două guverne. În răstimpul rămas, vom lucra îndeaproape pentru avansarea accelerată a proiectelor bilaterale în domeniile cheie. Există deschidere şi un climat de încredere fără precedent în planul relaţiilor bilaterale. Înţelegem să fructificăm în mod hotărât această fereastră de oportunitate, precum şi dialogul dinamic la nivel prezidenţial, parlamentar şi guvernamental ", a mai declarat Ciucă.
Prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavriliţa, a declarat, după întâlnirea cu premierul Nicolae Ciucă, că România a fost alături de Moldova în momentele cele mai grele din ultimii ani – pandemia de COVID-19 şi criza energetică.
"Este o deosebită o onoare pentru mine să fiu primul premier pe care îl primiţi la Palatul Victoria în cadrul unei vizite oficiale. Cred că însuşi acest fapt reflectă relaţia specială privilegiată dintre Republica Moldova şi România, o relaţie bazată pe comunitate de limbă, cultură şi istorie, cât şi pe ataşamentul profund faţă de valorile fundamentale europene. Mă bucură, totodată, că am ocazia să vizitez Bucureştiul la doar două săptămâni după ce s-a aflat aici preşedinta Maia Sandu, când a fost semnată şi noua Foaie de parcurs privind domeniile prioritare de cooperare dintre Republica Moldova şi România. Avem şansa istorică să transformăm comunitatea de limbă într-o comunitate a marilor proiecte în beneficiul oamenilor de pe ambele maluri ale Prutului prin construirea la propriu şi la figurat de noi poduri, fie că vorbim de interconexiunea în sfera energetică, fie că discutăm despre racordarea infrastructurii de transport din Republica Moldova la reţelele europene, fie că punem bazele facilitării telecomunicaţiilor între cele două maluri", a afirmat Natalia Gavriliţa într-o declaraţie de presă comună cu Nicolae Ciucă.
Ea a apreciat că o mai bună integrare economică comercială şi în domeniul infrastructurii a României şi Republicii Moldova este garanţia unei integrări accelerate a ţării sale în Uniunea Europeană.
"România a fost alături de Republica Moldova în momentele cele mai grele din ultimii ani: pandemia de COVID-19 şi criza energetică. Doresc să mă folosesc de această ocazie pentru a adresa mulţumirile noastre cele mai sincere pentru solidaritatea generoasă a României faţă de cetăţenii noştri, care au beneficiat de sute de mii de doze de vaccin anti-COVID, sau faţă de medicii din Republica Moldova, care au primit echipamente de protecţie şi alte materiale când acestea cu greu se puteau găsi pe pieţele internaţionale. Era de bun simţ să fim şi noi solidari atunci când am avut ocazia", a spus Gavriliţa.