(VIDEO) Sociologul Doru Petruți: „În Republica Moldova se calcă în picioare tot ce înseamnă democrație”

Adrian Sirbu

În Republica Moldova se calcă în picioare tot ce înseamnă democrație. O spune sociologul Doru Petruți, invitat la Podcastul Politik al jurnalistei Natalia Morari. Potrivit directorului IMAS, populația nu mai crede într-un președinte al tuturor moldovenilor. 

„Pe măsură ce, deja de câțiva ani, Republica Moldova face atâtea eforturi spre a se integra în Uniunea Europeană, în același timp are loc un proces invers, foarte periculos din punctul meu de vedere, cu consecințe grav pe termen mediu și lung și anume diferența sau distanța care există între lucrurile de ordin declarativ și faptele concrete. (…) Tot mai mulți politicieni au început să vorbească doar cu tribul lor odată ajunși la putere și culmea, tocmai acum când propăvăduim valorile pro-europene, am ajuns să călcăm efectiv lucrurile. Zilnic, săptămânal, lunar și anual, în Republica Moldova se calcă în picioare tot ce înseamnă democrație. Populația nu mai crede într-un președinte al tuturor moldovenilor, el este asociat cu un anumit trib politic. Nu mai avem un premier care se ocupă cu administrarea treburilor guvernamentale din state. Avem un premier care se ocupă și cu ziare, și cu propagandă de partid etc. La asta ajunge Republica Moldova”, a declarat sociologul Doru Petruți.

Sociologul mai spune că deși războiul reprezintă un pericol obiectiv și real, acesta este folosit într-un mod abuziv de politicieni pentru a-și păstra influența și a justifica anumite derapaje.

„Războiul din Ucraina reprezintă, într-adevăr, un pericol real, dar modalitatea în care este folosită aici, inclusiv declarația domnului deputat legat de referendum, mie mi se pare halucinantă. Oamenii văd criza de leadership din toată Europa și o să vedem curând evoluția partidelor naționaliste, extremiste în Uniunea Europeană”, a mai spus directorul IMAS.