ziare

VIDEO// Tiraj masiv de „Socialistul” la Editura Universul. La fața locului a intervenit poliția

Corina Bezer

Mai mulți deputați PAS și liderul organizației „Unirea – ODIP”, Vlad Bilețchi, au depistat publicațiile electorale  în depozitul editurii de stat și în două microbuze din curtea acesteia. Potrivit constatărilor acestora, tirajul ar fi mult mai mare decât cel indicat oficial, astfel că nu ar fi fost declarate toate cheltuielile de campanie ale lui Igor Dodon, care este acuzat și de utilizarea resurselor administrative.

„Am fost și am văzut acest tiraj masiv de ziare în depozitul întreprinderii de stat. Am alertat poliția. Vrem să vedem de ce pe el figurează o altă editură, decât cea în depozitul căreia a ajuns, Totodată vrem să facem cunoștință cu contractul, să vedem în ce mod este implicată întreprinderea de stat „Editura Universul” în acest proces și dacă banii achitați pentru tiraj provin din fondul electoral al candidatului Igor Dodon”, a declarat Oazu Nantoi, care spune că deține informații că tirajul ar fi de 2 milioane.

Din imaginile transmise live pe Facebook de Vlad Bilețchi, se poate vedea că polițiștii au confiscat și au început a încărca pachete cu ziarele electorale.

Solicitată de presa de la Chișinău, purtătoarea de cuvânt a candidatului i-a îndemnat pe jurnaliști să se adreseze reprezentanților editurii.

Directorul editurii Universul, Corneliu Mazur , a declarat pentru TV8 că editura de stat pe care o conduce ar avea un parteneriat cu editura privată  „Tipar Grup SRL”, care este indicată oficial în publicațiile electorale și că ziarele ar fi tipărite la comanda acesteia.

Poliția a intervenit la Editura de stat Universul, acolo unde au fost descoperite mii de ziare electorale ale candidatului la prezidențiale, Igor Dodon, care oficial sunt tipărite la o altă editură privată. Astfel, oamenii legii au ridicat 90 de cutii cu ziare electorale. Denunțătorii presupun că lotul de ziare este mult mai mare decât cel declarat.

dd

La tipografie a venit și deputatul socialist, Vlad Batrîncea, șeful staff-ului electoral al lui Igor Dodon, acuzându-i pe cei care au descoperit ziarele electorale de perturbarea ordinii publice. „Contabilitatea noastră a fost întotdeauna exemplară. Tipografia are un subcontract cu Universul, totul este absolut legal. Vom prezenta toate documentele poliției și publicului”, a spus Batrîncea.

Între timp, deputatul Iurie Reniță bănuiește că au fost tipărite cel puțin jumătate de milion de ziare la Editura de stat „Universul”. Alesul poporului spune directorul va trebui să dea explicații. De asemenea, legislatorul Sergiu Litvinenco spune că în cazul în care tirajul este mai mare decât cel indicat în ziar, atunci asistăm la un fals în actele publice. 

cc