Viorel Cernăuțeanu: Șapte angajați ai Biroului Interpol Moldova au fost suspendați din funcție

Ala Găină

Şapte angajaţi ai Biroului Interpol Moldova au fost suspendaţi din funcţii în urma scandalului de corupție în care ar fi implicaţi. Anunţul a fost făcut de şeful IGP, Viorel Cernăuţeanu, care a semnat ordinele, informează TVR Moldova

Ministerul de Interne şi Inspectoratul General al Poliţiei au iniţiat anchete interne pentru a se asigura că angajaţii biroului INTERPOL, suspectaţi în scandalul de corupţie, ar avea şi abateri disciplinare, a declarat de şeful IGP, Viorel Cernăuţeanu.

 „Au fost iniţiate şi anchete de serviciu în cadrul SPIA, deoarece o parte din angajaţi sunt în subordinea ministrului. Cei care sunt vizaţi cu subordonare a Inspectoratului General al Poliţiei, la fel, a fost inițiată o anchetă de serviciu şi toate persoanele, chiar dacă în privinţa lor nu a fost aplicată o măsură preventivă, a fost instituit mecanismul de suspendare din funcţie. Prin ordinul şefului IGP-ului au fost suspendate şapte persoane. –  vorba de poliţişti, angajaţi INTERPOL? – Da, anagajaţi INTERPOL”, spune Viorel Cernăuţeanu.

Amintim că, Șeful Biroului Interpol Moldova Viorel Tențiu este acuzat că ar fi pus pe roate o presupusă schemă de corupție și că ar fi facilitat obținerea statutului de refugiat sau a azilului în Moldova pentru persoane căutate.

Săptămâna trecută, Judecătoriei Ciocana a decis că Viorel Tențiu va petrece 30 de zile în arest preventiv. Avocatul biroului Interpol Moldova a declarat pentru TV8 că va ataca încheierea Judecătoriei Ciocana la Curtea de Apel.

Pe 4 iunie, Procuratura Anticorupție a efectuat multiple percheziții în cadrul unei anchete comune între Republica Moldova și Republica Franceză, cu asistența Biroului Federal de Investigații (FBI) al Statelor Unite, ce investighează o presupusă schemă de corupție prin care persoane publice din Republica Moldova și din alte țări primesc mită pentru a interfera cu publicarea de către Interpol a Notificărilor Roșii pentru infractori din diferite țări anunțați în căutare internațională.