Vlad Bileţchi, preşedintele AUR

Vlad Bilețchi (AUR): 16 mai - la 209 ani de la Raptul Basarabiei, AUR condamnă existența trupelor ruse pe teritoriul Republicii Moldova

16-05-2021 09:43

Se împlinesc astăzi 209 ani de la primul rapt al Basarabiei şi ocupaţia ţaristă de la 16 mai 1812. Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR), Vlad Bileţchi este de părere că această zi este una neagră pentru neamul românesc şi condamnă existenţa trupelor ruse pe teritoriul Republicii Moldova.

„La 209 ani de la prima ocupație a Basarabiei, pare că nimic nu s-a schimbat.

AUR solicită respectarea integrității teritoriale a Republicii Moldova și retragerea trupelor ruse de ocupație. Considerăm că relația dintre state trebuie să se bazeze pe bună înțelegere și nu ajută nici unei dintre părți menținerea unei stări conflictuale de război.

Trebuie să punem în prim plan interesul cetățenilor, dreptul la bunăstare și la siguranță, ori trupele ruse de pe teritoriul republicii nu ajută decât la dezbinare.

Trăim într-o epocă în care pacea trebuie să predomine și respectul reciproc între popoare”, a declarat liderul AUR, Vlad Bileţchi.

La 16 mai 1812 a avut loc raptul Basarabiei şi anexarea ei la Imperiul Rus. Atunci a fost semnat la Bucureşti Tratatul de pace ruso-turc în urma căruia, partea de Est a Moldovei a fost anexată la Imperiul Ţarist. Anexarea Basarabiei de către Imperiul Ţarist a însemnat o lungă perioadă de declin atât în plan economic, cât mai ales cultural pentru locuitorii guberniei rusești.