Smoothie

Băuturile smoothie – benefice sau nocive? La ce concluzie au ajuns cercetătorii

Maria Mocreac

Cercetătării din Marea Britanie au ajuns la o concluzie îngrijorătoare: Sucurile din fructe și băuturile smoothie, sunt, de fapt, nocive. De cele mai multe ori, într-o sticlă mică cu astfel de băuturi există o cantitate mult prea mare de zahăr, care ar trebui să fie toată porția pe o zi întreagă pentru un copil.

Oamenii de știință atenționează și spun că trebuie micșorat consumul de zahăr la copii și cer să fie luate măsuri în cazul acestor băuturi cu conținut ridicat de zahăr, comercializate sub eticheta de „produse sănătoase” . 

Sunt promovate intens ca produse sănătoase, atât pentru copii, cât și pentru părinți. Sucurile astea sunt ambalate frumos, colorate intens, sa pară cât mai atractive,  a spus profesorul Simon Capewell. 

Potrivit unui studiu, în Marea Britanie, 1 din 5 copii cu vârsta între 4 și 5 ani și 1 din 3 copii cu vârsta de până la 11 ani suferă de obezitate sau au greutatea peste limita normală, iar copiii între 4-10 ani consumă 30 % din doza de zahăr din aceste sucuri dulci. 

De asemenea, consumul în exces de zahăr duce și la problema dinților cariați și stricați.

Cercetătorii au examinat 203 de sucuri din fructe, necarbogazoase sau băuturi smoothie care se află în cele mai mari lanțuri de supermarketuri din Marea Britanie. În acest mod, s-a descoperit că jumătate dintre aceste produse conțin cantitatea de zahăr pe care un copil ar trebui să o consume normal într-o singură zi, și anume 19 grame, ceea ce este echivalentul a cinci lingurițe de zahăr. 

Astfel, în sucurile normale, specialiștii au descoperit o cantitate de 7 grame per 100 ml, iar în freshuri-le de fructe și smoothie-uri, cantitatea era mult mai ridicată. În medie, în aceste băuturi, s-a descoperit o cantitate și de până la 13 grame de zahăr per 100 ml.

Totodată, specialiștii au constatat că consumul de fructe proaspete nu ar fi o soluție pentru această problemă.

O diferență majoră între fructul în întregime și suc este conținutul de fibre. Organismul nostru asimilează diferit consumul de suc proaspăt față de cel al fructelor prospete, au comunicat aceștia.

Totuși, Guvernul britanic dacă până acum îi încuraja pe cetățeni să consume 5 băuturi fresh pe zi, acum aceștia îi îndeamnă pe britanici să fie atenți și să renunțe la consumul de sucuri.