Ceai de ghimbir pentru slăbit

Ceaiul de ghimbir / Un remediu pentru 100 de probleme

Elena Alexandra

Îl numim aurul din bucătărie nu doar datorită culorii sale, ci și multiplelor beneficii pe care le are pentru sănătatea noastră. Ghimbirul nu este printre cele mai populare condimente la noi în țară, însă în bucătăria vestică este un ingredient esențial pentru multe preparate, în special în combinație cu usturoiul.

Ghimbirul oferă o savoare deosebită mâncării, însă este și unul dintre cele mai apreciate tipuri de infuzie. Ceaiul de ghimbir este puternic aromat și are tot atâtea calități ca și rădăcina din care este extras. Pentru a păstra cât mai multe dintre acestea, este de preferat să realizați infuzia folosind ghimbir ras, în loc de pliculețele cu ceai disponibile în comerț.

Puteți păstra ghimbirul în frigider chiar și o lună, sau îl puteți congela, pentru a-l avea la îndemână oricând aveți nevoie de un ceai de ghimbir.

 

Adio grețuri matinale

Ceaiul de ghimbir este recomandat femeilor însărcinate, pentru că reduce cu succes grețurile matinale. Se pot bea o cană cu ceai dimineața și una la prânz, ceaiul fiind neîndulcit și nu foarte fierbinte. Va diminua aciditatea din stomac și senzația de greață.

Același efect al ceaiului de ghimbir este util și în cazul persoanelor care au rău de mișcare: puteți bea o ceașcă cu ceai înainte de a pleca cu mașina sau avionul. Este de asemenea o soluție la care recurg și pacienții care au stări de vomă din cazul altor afecțiuni: cancer și chimioterapie, boli digestive, de ficat, şi etc.

Răceala se vindecă mai repede

Nu mai este de mult un secret că ceaiul de ghimbir este în top 10 cele mai recomandate remedii pentru răceală și gripă. Acest lucru se datorează conținutului foarte mare de antioxidanți, dar și aromei puternice. Luptă cu bacteriile și virusurile, este expectorant și antifebril.

Ceaiul de ghimbir decongestionează nasul și sinusurile, calmează durerea în gât, scade febra și este un foarte bun tonic, îmbunătățind starea generală a organismului. Atenție însă la combinațiile cu analgezice non-steroidiene, deoarece poate interfera cu substanțele din compoziția acestora și cauza sângerări.

 

Mai puține probleme digestive

Din acest punct de vedere ghimbirul are și avantaje, dar și dezavantaje. Atunci când este consumat în exces, peste 3 căni de ceai zilnic, poate cauza probleme digestive, cum este indigestia. În cazul unui consum ținut sub control, are exact efectul contrar și te poate scăpa de multe simptome neplăcute.

Ceaiul de ghimbir calmează simptomele indigestiei și diareei și reglează tranzitul intestinal. În plus, ghimbirul are un puternic efect antispatic și protejează mucoasa gastrică. Poate fi consumat și după mesele grele, bogate în proteine și carbohidrați, sau în cazul persoanelor cu o digestie lentă și dificilă.

Efectul antiinflamator reduce durerea

Ceaiul de ghimbir poate lua cu succes locul ibuprofenului, pentru dureri de slabă și medie intensitate. Te poate ajuta în cazul durerilor de cap, musculare, menstruale și articulare. Sigura regulă este să nu îl combini cu medicamente, ci să te bazezi doar pe efectele lui.

Taie căteva felii de ghimbir fără coajă și pune-le într-un vas cu un litru de apă clocotită pentru 15 minute, apoi bea infuzia pe tot parcursul zilei, completând cu apă plată necesarul de hidratare. Poți face acest tratament timp de 3-4 zile, o dată pe lună, în perioada menstruală, sau când durerile articulare se acutizează.

 

Un sistem imunitar mai puternic

Ceaiul de ghimbir întărește sistemul imunitar prin concentrația de antioxidanți și substanțe active. Ghimbirul este bogat în potasiu, zinc, calciu şi magneziu și vitaminele B6, C şi D.

Este important să știi că ghimbirul reduce semnificativ stresul și oboseala, unii dintre cei mai mari dușmani ai unui sistem imunitar sănătos.

Adaugă 2 lingurițe de suc de lămâie în ceaiul tău de ghimbir și vei obține o poțiune magică pentru imunitate, pe care o poți folosi regulat pe toata durata sezonului rece.

Circulație a sângelui îmbunătățită

Ceaiul de ghimbir are efecte miraculoare și asupra circulației sângelui. Ajută la oxigenarea creierului și implicit la lupta cu stresul, o memorie mai bună și o atenție crescută.

Păstrează vasele de sănge sănătoase și te poate scăpa de problemele circulatorii, din cauza cărora ai mereu mâinile și picioarele reci. Mai mult decât atât, unele studii au demonstrat o creștere a nivelului de eritrocite în cazul persoanelor care beau ceai de ghimbir. Eritrocitele sunt globulele roșii din sânge, care transportă oxigenul molecular între țesuturile organelor.

Contraindicațiile ceaiului de ghimbir

Deși lista de beneficii este bogată, ceaiul de ghimbir are și câteva riscuri, în special atunci când este consumat foarte concentrat și în cantități mari, zilnic. Nu trebuie să folosiți mai mult de 100 de grame de ghimbir pe parcursul unei zile. Cantitatea ideală pentru infuzie este de 2-3 linguri (40 – 60 grame) de ghimbir ras într-un litru de apă.

Prea mult ghimbir poate cauza probleme digestive, ca diareea sau senzația de vomă. Din cazua efectului tonic, ceaiul de ghimbir poate cauza insomnie, de accea se recomandă să nu îl consumăm după ora 4 după-amiaza.

Consumul de ceai de ghimbir în cazul diabeticilor este încă sub semnul întrebării. Deși unii specialiști spun că nu există riscuri, au existat cazuri în care prea mult ceai de ghimbir a scăzut nivelul de zahăr din sânge.

Ghimbirul este un bun decongestionant și antiinflamator, dar în același timp fluidizează sângele, ceea ce poate reprezenta o problemă pentru pacienții care suferă de boli ale sângelui. Și cei cu hipertensiune trebuie să discute cu mediul înainte de a consuma ceai de ghimbir, pentru că asociat cu medicamentele pentru hipertensiune, poate crește efectul acestora atât de mult, încât tensiunea să fie mult prea mică.

În cazul femeilor însărcinate, se recomandă ceaiul de ghimbir doar în rpimele 3-4 luni de sarcină și nu mai mult de 2 căni pe zi. Unii specialiști afirmă că excesul poate cauza toxicitate, cu efecte asupra fătului. Aceleași riscuri se aplică și femeilor care alăptează. Ca să te asiguri că nu vor exista probleme, discută cu medicul tău.

Un alt efect neplăcut al ceaiului de ghimbir este că poate îngreuna efectul anesteziei și este contrandicat persoanelor care urmează să se opereze.