insomnie

Insomnia – cauze, tipuri și tratamente

Nicoleta Furdui

De obicei, insomnia apare ca o condiționare negativă referitoare la somn bazată pe teama și obsesia gândului nu voi putea adormi. Acest lucru creează o activitate psihologică negativă. Astfel, cu cât individual încearcă mai mult să adoarmă, cu atât devine mai tensionat și este mai puțin capabil să adoarmă.

 LIBER TV, de această dată a decis să-ți ofere informații despre cele mai des întâlnite tipuri de insomnii și cum pot fi prevenite și tratate acestea.

  • Insomnia primară are cauze endogene, care apar în interiorul organismului. Ele pot fi tratate  cu ușurință, dacă persoana în cauză va încerca să adoarmă în alte condiții spre deosebire de cele în care este obișnuit ex: în fața televizorului sau acasă la prieteni, rude.
  • Disomniile reprezintă dificultăți ale inițierii și menținerii somnului cu modificări în cantitatea, calitatea sau reglarea somnului,somnolența excesivă sau tulburări legate de respirație. Acestea se pot vindeca  cu infuzie de mușețel, aceasta fiind  preparată concentrată și băută seara, înainte de culcare. Trebuie să fiți foarte precauți atunci când preparați infuzia de mușețel pentru că o cantitate mai mare de plantă poate deveni chiar toxică. Astfel, luați două linguri de floare de mușețel uscată, puneți-le într-o cană și turnați 200-250 de mililitri de apă clocotită. Lăsați la infuzat timp de două ore. Strecurați cu grijă ceaiul astfel obținut și adăugați o linguriță de miere. De asemenea, perioada de infuzat trebuie redusă pentru ca ceaiul să nu fie prea concentrat.
  • Parasomniile sunt tulburări care se manifestă prin deșteptarea intermitentă din somn ex:coșmarul,teroarea de somn sau chiar somnambulismul. De cele mai multe ori acest tip de insomnie are la bază amintirea unei experiențe nefaste din viață care a rămas întipărită în subconștient. Cel mai efficient remediu de tratare îl reprezintă valeriana. Valeriana reduce tensiunea nervoasă și anxietatea. Această plantă tratează toate afecțiunile ce au la baza lor stresul. Însă valeriana trebuie întrebuințată cu mare grijă, deoarece are numeroase efecte adverse precum indigestiile, amețelile și durerile de cap. Valeriana însă, folosită în cantități corespunzătoare elimină frica, stresul, calmează emoțiile, gândurile și induce un somn liniștitor. Această plantă poate fi consumată fie sub formă de infuzie fie sub formă de tinctură, diluată în apă. Tratamentul cu valeriană pentru tratarea insomniilor include o linguriță rasă de praf de valeriană, cu jumătate de oră înainte de culcare, cu apă. Tratamentul însă nu trebuie să dureze mai mult de două-trei săptămâni, deoarece poate afecta sistemul nervos central. Dacă e nevoie se poate de consultat și un specialist sau psiholog.
  • Insomniile  neorologice sau endocrine pot fi induse de anumite substanțe,precum:alcool,cofeină sau cocaină.Aceasta va dispărea îndată ce problema în cauză de la care a pornit va fi eliminată sau redusă.

Sperăm că informația dată vă va fi de folos, iar în încheiere LIBER TV vă dorește tuturor un somn cât mai ușor și odihnitor!