Medicii de la “Toma Ciorbă”, în pragul disperării: “Se pun în prim plan interesele economice în detrimentul sănătății oamenilor”

Redacția Liber TV

Decizia de a lichida prin reorganizare Spitalul Clinic “Toma Ciorbă” a stârnit nemulțumirea colectivului medical, care atenționează că proiectul Ministerului Sănătății de a fuziona (absorbi) instituția medicală respectivă cu Spitalul Dermatologie și Maladii Comunicabile va avea consecințe dezastruoase pentru sistemul medical al Republicii Moldova.

Medicii semnalează faptul că această idee nu este decât un paravan pentru “interesul personal meschin și de grup pentru obținerea abuzivă și pretins a fi legală a terenului pe care este amplasată instituția Spitalul Clinic de Boli Infecțioase “Toma Ciorbă”.

“Procesul de fuzionare a Spitalului Clinic de Boli Infecțioase ,,Toma Ciorbă” este o primă etapă de lichidare prin procedura de relocare în viitor a acestei instituții medicale, cu toate urmările respective de pierdere a unui colectiv competent și bine format. Spitalul Dermatologie și Maladii Comunicabile nu corespunde cerințelor de îngrijire și management al pacienților cu patologie infecțioasă, crescând riscul de securitate pentru angajați și pacienți”, se arată în scrisoare.

Mai mult, reprezentanții instituției spun că în interesul pacienților este menținerea locației centrale a spitalului, ceea ce permite o conlucrare rapidă și eficientă cu instituțiile medicale cu profil multiplu, cum ar fi IMPS Institutul de Medicină Urgentă.

IMSP SCBI ,,Toma Ciorbă” are suficient teritoriu, edificii, resurse umane și dorință din partea colectivului, pentru a ne renova și moderniza cu aportul unor investiții / granturi, inclusiv cu ajutorul Ministerului, în scopul prestării unor servicii de înaltă calitate, corespunzătoare cerințelor UE. Spațiul permite de a construi, la dorință, un edificiu nou și/sau renovarea esențială cu suportul proiectelor internaționale și donațiilor din perioada COVID-ului, moment care a fost conștient ratat în perioada pandemiei COVID. Deja se cunosc intențiile și dorințele rău menite, deoarece de mulți ani nu s-a dorit, ba chiar intenționat au fost blocate la anumite etape de anumite instituții, proiectele model de investiții financiare în renovarea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase ,,Toma Ciorbă”. Un spital de boli infecțioase de importanță Republicană nu este mai puțin necesar decât spitalele regionale ce sunt construite cu suportul UE. Prin urmare, deciziile strategice care au vizat acțiunile menționate în proiectul hotărârii înaintate spre examinare, precum și nota informativă anexată vizează acțiuni fără a avea la bază suport legislativ necesar și transparență. Astfel, nu sunt prezentate scopuri și obiective clare, acțiuni și măsuri concrete, termeni și etape de implementare, precum și argumente de ordin economico-financiar, conform legislației în vigoare”, se mai arată în scrisoare.

Colectivul medical cere astfel anularea proiectului hotărârii cu privire la reorganizarea Spitalului “Toma Ciorbă” prin absorbția acestuia, inițierea procedurilor de acces rațional, nelimitat la granturile acordate domeniului de dezvoltare, dar și eficientizarea procedurii de atragere, legalizare și implementare a investițiilor din domeniul privat în scopul realizării proiectelor de reconstrucție, renovare și modernizare a Spitalului “Toma Ciorbă”.

Ministerul Sănătății propune reorganizarea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” din capitală și Spitalului Dermatologic și Maladii Comunicabile din orașul Codru, municipiul Chișinău, prin fuzionarea celor două instituții. Un proiect de hotărâre care prevede acest lucru a fost supus consultărilor publice până pe 15 decembrie.