Mamaliga

Terapie cu Mămăligă. Ce se întâmplă atunci când mănânci mămăligă?

Zina Darii

Mămăliga poate deveni un medicament folositor în tratarea răcelilor şi a pietrelor la ficat. Mălaiul este un înlocuitor de nădejde al produselor de panificaţie, numit de specialişti „prietenul intestinului subţire“. Ea aduce beneficii corpului uman indiferent în ce stare se află acesta. Mămăliga are proprietăți astringente, diuretice, antiinflamatoare și tonice, fiind utilizat în primul rând ca aliment și apoi ca plantă medicinală. Acesta luptă împotriva stresului, fiind bogat în vitaminele din grupa B, care acționează asupra funcționării sistemului nervos, a mușchilor, a inimii și asupra producției de globule roșii. 

Efectul detoxifiant al substanţelor din porumb uşurează efortul ficatului de neutralizare a substanţelor toxice, reducând considerabil riscul la insuficienţe şi ciroze hepatice, iar copiii au o dezvoltare mai bună. Cercetătorii endocrinologi consideră că un consum zilnic de mămăligă scade cu 60% riscul de boli psihice generate de disfuncţii tiroidiene. 

Mămăliga scade nivelul colesterolului reducând astfel riscul de ateroscleroză și  de atac de cord. Ne protejează împotriva artritei, şi toate acestea datorită conținutul de vitamina E. 

Gastrita hiperacidă și ulcerul sunt ameliorate de consumul de mămăligă.

Fierturile de porumb au fost apreciate încă din vremea lui Columb, dar, ulterior, au ajuns să fie considerate hrana săracilor scrie efemeride.ro. Studiile recente au scos în evidenţă faptul că media de viaţă a triburilor amerindiene care se hrăneau cu porumb crud sau fiert era mult mai mare decât a altor comunităţi învecinate, cărora le lipsea din dietă acest aliment.

Cataplasma cu mămăligă caldă e bună şi în bronşite, gripă, tuse cronicizată. Aceeaşi aplicaţie se face în zona rinichilor, pe zona inferioară a abdomenului.

Mămăliga moale are de patru ori mai puţine calorii faţă de pîine. Iar mămăliga vîrtoasă are jumătate din caloriile pîinii.