ss

12 lucruri pe care nu le știai despre inimă

Corina Bezer

1. Inima femeilor bate mai repede. Conform mai multor studii în domeniu, inima reprezentantelor sexului frumos are aproximativ 78 de bătăi pe minut, în timp ce a bărbaţilor ajunge, în medie, la 70 de bătăi pe minut.

2. Pulsul se poate modifica în funcţie de muzică pe care o asculţi. Spre exemplu, o melodie relaxantă îl încetineşte, iar una care invită la dans energic îl măreşte. Dintre toate curiozităţile despre inima, aceasta poate fi testată cel mai uşor.

3. Cuplurile îndrăgostite îşi pot sincronicza bătăile inimii. Cercetările au demonstrat că un bărbat şi o femeie, care se iubesc, îşi pot sincroniza bătăile inimii dacă se uită unul în ochii celuilalt timp de trei minute.

4. Inima este muşchiul cu cea mai mare activitate fizică. Nu muşchii membrelor superioare ori inferioare sunt cei care lucrează intens de-a lungul vieţii, ci inima. De ce? Pentru că ea nu încetează să „lucreze” nici măcar atunci când dormi.

5. Primele bătăi ale inimii apar la patru săptămâni de la fecundarea ovulului. Acesta este unul dintre cele mai emoţionante momente pentru părinţi. Deşi nu sunt atât de puternice încât să poată fi auzite, bătăile inimii pot fi observate la ecograf.

6. Ziua de luni este periculoasă pentru inimă. Se pare că cele mai multe cazuri de infarct se petrec în dimineţile de luni. Să fie de vină oare „bucuria” pentru începerea muncii?

7. Inima continua să bată şi după ce este scoasă din piept. Atât timp cât mai are o doză de oxigen, inima continua să bată contractându-se sub acţiunea unui impuls electric.

8. Inima pompează sânge în toate celulele corpului în mai puţin de un minut. Pe parcursul unei zile se poate ajunge la 100.000 de bătăi, pompându-se sânge prin aproximativ 96.000 de vase de sânge (reţeaua care leagă toate organele între ele).

9. Inima este o bună prietenă cu râsul. Sunetul bucuriei îmbunătăţeşte circulaţia sângelui şi relaxează pereţii vaselor sanguine, astfel că nu mai este de mirare de ce râsul este benefic pentru sănătatea inimii.

10. Inima produce zilnic energia necesară deplasării unui camion pe o distanţă de 32 de kilometri. Într-o viaţă, energia produsă de inimă poate fi egală cu un drum până la lună şi înapoi.

11. Inima nu se afla în partea stângă a corpului, aşa cum cred multe persoane. De fapt, acest organ se afla în centru şi are vârful uşor orientat spre stânga.

12. Balena albastră are cea mai mare inima din lume. Aceasta cântăreşte aproximativ 680 de kilograme.