Tancuri

2 martie – Ziua Memoriei: Cum vor fi comemorați cei care au luptat în războiul din Transnistria

Corina Bezer

”Este o obligație morală să-i comemorăm pe cei căzuţi în acţiunile de luptă pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova”,  a menționat Gheorghe Brega în debutul ședinței.

Membrii Comitetului organizatoric, între care reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării, Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Ministerului Culturii, Ministerului Educației, Ministerului Sănătății, Companiei Teleradio-Moldova, asociațiilor de veterani de la Nistru, au discutat în detalii Planul activităților consacrate Zilei Memoriei, la fel aspecte de ordin tehnic și organizatoric.

Planul-scenariu conține activităţi comemorative consacrate Zilei Memoriei şi acțiuni care vor fi organizate la monumentul „Maica Îndurerată” din Complexul memorial „Eternitate”, dar și la platourile de luptă de la Coșnița și Cocieri. Din mijloacele financiare alocate, 140 mii lei vor fi direcționate pentru susţinerea financiară a veteranilor şi familiilor celor decedaţi în luptele pentru independența și integritatea Republicii Moldova.

Potrivit planului, la 2 martie vor fi organizate servicii divine în catedralele şi bisericile din ţară și se va desfășura Marşul Memoriei din Piaţa Marii Adunări Naţionale către Complexul memorial „Eternitate”, la monumentul Maica Îndurerată, unde va avea loc un miting de comemorare a eroilor căzuţi. De asemenea, va fi organizată o masă de pomenire cu servirea „terciului ostăşesc”.

Amintim că, pe 2 martie 1992 Federaţia Rusă a început un război nedeclarat împotriva Republicii Moldova, operaţiile militare desfăşurându-se în Estul statului. Unităţile armatei a 14-a s-au angajat activ în luptă, utilizând tancuri, maşini blindate, aruncătoare de mine, tunuri antitanc împotriva ostaşilor moldoveni. Numărul victimelor a constituit circa 300 de combatanţi și peste 400 de civili. Conflictul armat s-a soldat cu mii de răniţi şi cu pagube materiale enorme aduse populaţiei.