23 localităţi vor beneficia de servicii locale de calitate datorită implicării migranților

23 localităţi vor beneficia de servicii locale de calitate datorită implicării migranților

Corina Bezer

Circa 214 mii USD au fost oferite de autoritățile locale, iar 460 de mii de dolari – de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare în Moldova, prin intermediul proiectului Migrație și dezvoltare locală, implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova.

Cele 23 de proiecte au fost selectate în urma consultărilor cu locuitorii și băştinaşii. Pentru a asigura transparența, primăriile informează activ populația despre valorificarea fondurilor prin rețelele de socializare, ședințe live, panouri informative, comunicate de presă.

Astfel, cele 23 de comunități vor beneficia de servicii mai bune de aprovizionare cu apă potabilă, evacuare a deșeurilor, întreținere a drumurilor locale, recreere şi sport, iluminat public, dezvoltare economică locală.

Aceste proiecte realizate cu susţinerea băştinaşilor şi autorităţilor locale sunt un prim exemplu că este posibil să fie schimbate lucrurile acasă. Majoritatea comunităţilor sunt la o etapă avansată de implementare a proiectelor locale. Astăzi dăm start campaniei „Dezvoltăm cu drag ACASĂ” pentru a arăta forţa de schimbare pe care o au oamenii dacă îşi unesc eforturile cu drag pentru acasă”, susţine Olesea Cazacu, managera proiectului Migraţie şi dezvoltare locală.

În Gura Galbenei, Cimișlia, grație mobilizării  a peste 7.8 mii USD de la băștinași, o porțiune de drum de 1,2 km este reparată. „Este o zonă importantă a satului, unde locuiesc circa 1120 persoane. Drumul era impracticabil, în special, pe timp de iarnă. Nici chiar ambulanța nu putea ajunge la bolnavii din zonă. De asemenea, aveau de suferit  peste 70 copii care frecventează grădinița situată pe această stradă. Suntem recunoscători fiecărui băştinaş care a contribuit pentru o viaţă mai bună a celor rămaşi acasă”, afirmă Victor Stână, primar de Gura Galbenei.

În Selemet, Cimișlia, va fi construită o hală ecologică, care va înlocui piața improvizată, unde până acum fermierii din sat şi din împrejurimi vând produsele, inclusiv lactate şi de carne, în stradă, pe o lungime de 1 km de drum. Deși condițiile lasă de dorit, aceasta este, pentru mulți, singura sursă de venit.

„Hala ecologică va găzdui producătorii de lactate, carne și afumături, care își vor comercializa mărfurile în condiții sanitare adecvate. De asemenea, va fi amenajată, utilată şi îngrădită suprafaţa propriu-zisă a pieței. Obiectul comercial are toate utilitățile asigurate și va genera venituri suplimentare pentru fermieri”, spune Tatiana Badan, primara de Selemet.

Cele 23 de localități beneficiare ale proiectului Migraţie şi dezvoltare locală au fost selectate prin concurs în anul 2015.23 localităţi vor beneficia de servicii locale de calitate datorită implicării migranților