Bătălia de la Tighina

29 de ani de la masacrul din Tighina. Vlad Bilețchi: „Rusia continuă să fie stat agresor, iar trupele ruse staționează ilegal în Republica Moldova”

Corina Bezer

A fost momentul de cumpănă al războiului moldo-rus din 1992, fiind cele mai violente confruntări între trupele moldovene și separatiștii transnistreni susținuți de armata rusă. Se estimează că, în urma luptelor de la Tighina, şi-au pierdut viața aproximativ 200 de militari şi civili moldoveni, alți 300 au fost răniți.

În context, președintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) cere repetat retragerea armatei ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, scopul căreia este, în prezent, să influențeze politica internă și externă de la Chișinău.

„Războiul din 1992 reprezintă cel mai dureros capitol din istoria Republicii Moldova. Acest război nu este al nostru, noi suntem oameni pașnici și tot ce ne-am dorit atunci a fost reîntregirea cu România. Pentru a împiedica realizarea acestui deziderat, Federația Rusă ne-a atacat în cel mai mișelește mod. Au năvălit asupra noastră cu tancuri și arme, iar la început singurii care au ținut piept acestor lupte au fost polițiștii simpli, întrucât atunci nici exista armată. Cinstim astăzi memoria acestor eroi, care cu riscul propriei vieți, au luptat pentru a-și apăra patria”, a declarat Vlad Bilețchi.

Menționăm că în luptele de la Tighina, un rol important l-au avut voluntarii, care și-au pus benevol viața în pericol, pentru a apăra pacea și integritatea Republicii Moldova.