De Ultimă Oră

(VIDEO) Tensiuni în Orientul Mijlociu. Peste 300 de drone au fost lansate de Iran noaptea trecută asupra Israelului. Reacția comunității internaționale

Iranul a atacat Israelul cu peste 300 de drone și rachete, a anunțat armata israeliană, precizând că 99% dintre ele au fost interceptate și au existat d…

Actualizat acum o oră

Bucureşti

560 de ani de atestare documentară a Bucureştiului

Victoria Muntean

Acum 560 de ani se năştea oraşul Bucureşti. Cea mai populară poveste spune că a fost înfiinţat de un cioban pe nume Bucur. Alţi specialişti spun că Bucur era pescar în timp ce unii cercetători sunt convinşi că pescarul cioban era de fapt haiduc. Asta ultima e un pic bizară. Un haiduc de regulă se ascunde de autorităţi prin păduri, nu prea are timp să înfiinţeze oraşe. Unii exagerează şi alătură numele oraşului de cuvântul albanez bukkur care înseamnă frumos. 

Astfel, de unde-o fi venit, Bucureştiul reuşeşte destul de rapid să se impună şi să devină preferat de domnitori în dauna capitalei Târgovişte. Vlad Tepeş a stat 4 din 6 ani de domnie la Bucureşti. Iar în 1659 devine capitala Ţării Româneşti.

În 1831, primul recensământ profesionist arăta că oraşul, avea 54 de mii de locuitori şi 66 de fabrici. Azi are 2 milioane de locuitori şi tot atâtea maşini care-l poluează secundă de secundă.