8 martie

8 martie – Ziua Internațională a Femeii. Vezi care este semnificația acestei sărbători!

Corina Bezer

Ziua Femeii își are originea în festivalul dedicat zeițelor, încă de pe vremea zeilor din Olimp.

Cea dintâi atestare a adoptării aceste zile ca sărbătoare în lume are la bază o comemorare. În urmă cu aproximativ 100 de ani, în urma unui incendiu dintr-o fabrică din New York au murit mai multe angajate. În urma acestei experiențe, angajatele acelei fabrici au declanșat un protest vis-a-vis de condițiile grele de muncă și riscurile la care sunt supuse. Această inițiativă a constituit punctul de plecare pentru a declara ziua de 8 martie ca fiind “Ziua Internaţionala a femeii“. Ulterior, în Copenhaga, s-a hotărât ca o zi pe an să fie consacrată sărbătoririi pe plan internațional a femeii muncitoare, iar în anul 1977, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a decis că această zi să fie 8 martie.

Ziua de 8 martie mai este asociată și cu lupta femeii moderne pentru emancipare, precum și celebrarea respectului, admirației și afecțiunii pentru  femeile din întreaga lume. Pe 8 martie 1913 a avut loc cel mai însemnat miting pentru pace oraganizat de femei. In anii 60′, acțiunile de tip feminist iau amploare.

În țările baltice, pe 8 martie se pune mai mult accent pe Ziua mamei, sărbătoare marcată prin oferirea de daruri și flori acestora.