Academicianul Tudor Lupaşcu

A câştigat premiul „Savantul Anului” şi a hotărât să susţină cauza unionistă! Vezi despre cine este vorba

Corina Bezer

Din premiul de 10 000 de lei câştigat în calitate de "Savant al anului 2016", academicianul a contribuit substanţial la promovarea limbii române şi a valorilor naţionale româneşti. "Este datoria tinerei generaţii sa promoveze valorile naţionale. Însă rămâne de datoria noastră să susţinem aceste idealuri", a declarat Tudor Lupaşcu. 

La rândul său, preşedintele "UNIREA – ODIP", Vlad Bileţchi, s-a arătat recunoscător pentru faptul că intelectualii susţin activităţile patriotice. "Suntem recunoscatori şi ne bucurăm de faptul că intelectualitatea susţine mişcările patriotice", a precizat Bileţchi.

Profesorul universitar Tudor Lupaşcu este un savant cu renume în domeniul chimiei fizice, protecţiei mediului şi folosirii raţionale a resurselor naturale. El a elaborat concepţia de sinteză dirijată a absorbanţilor carbonici cu proprietăţi programate, în baza careia au fost elaborate şi brevetate noi sortimente de absorbanţi pentru dezintoxicarea organismului uman şi protecţia mediului înconjurător.

Tudor Lupaşcu este autorul a peste 500 de lucrări ştiinţifice, inclusiv patru monografii, are 47 de invenţii brevetate, fapt pentru care în 2009 a urcat pe primul loc în topul inventatorilor.